Αρχική » Ανακοινώσεις » Ανακοινώσεις 2015 » Ανακοίνωση 24-9-2015

Πειραιάς, 24/9 /2015

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
  Τις τελευταίες ημέρες η Διοίκηση της Εταιρείας έχει πάρει και πάλι το «ψαλίδι» και έχει αρχίσει να «κόβει» νόμιμες απολαβές του προσωπικού κατά παράβαση τόσο της Συλλογικής Σύμβασης όσο και κανόνων ηθικής, που τηρούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Είναι προφανές ότι όλα αυτά γίνονται σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί η ΣΤΑ.ΣΥ με «θετικά» οικονομικά αποτελέσματα. Όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να δυστυχούν οι άνθρωποι για να… ευημερούν οι αριθμοί!
  Και ακόμα χειρότερα, θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο και φτάνει στα όρια της απανθρωπιάς, να μπαίνουν στο στόχαστρο γονείς μικρών παιδιών και σύζυγοι ατόμων με αναπηρία.
  Το ανησυχητικό είναι ότι δεν πρόκειται για κάποιο μεμονωμένο περιστατικό. Έχουμε τρία κρούσματα, που μας κάνουν να φοβόμαστε ότι υπάρχει μεθοδευμένο σχέδιο και για νέες αυθαίρετες περικοπές μόνο και μόνο για να χαρακτηριστεί η ΣΤΑ.ΣΥ «οικονομικά υγιής», όπως θέλουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της «οικονομίας της αγοράς».
  Συγκεκριμένα:

•   Εργαζόμενοι, που δουλεύουν σε πρόγραμμα κυλιόμενων βαρδιών και κάνουν χρήση αδείας για ανατροφή τέκνου, βγαίνουν από το διάγραμμα εργασίας όταν κάνουν χρήση του εν λόγω δικαιώματος. Αυτό αποτελεί διάκριση σε βάρος τους καθώς αντιμετωπίζονται με διαφορετικό καθεστώς από αυτό το οποίο εφαρμόζεται κατά την περίπτωση των κανονικών ή ειδικών αδειών (ή μήπως ακολουθήσουν και αυτές; )
    Σε παρέμβασή μας αναγνώρισε η Διοίκηση το δίκαιο του αιτήματός μας και δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει την αδικία αλλά δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα και μετά από την αποστολή εξώδικου από την πλευρά μας.
  •  Ανακοινώθηκε, αιφνιδιαστικά, προς τους συναδέλφους, γονείς παιδιών ότι από φέτος η Διοίκηση της Εταιρίας δεν θα καλύψει τα έξοδα που δίνονταν για το νηπιαγωγείο. Αυτή η αιφνιδιαστική απόφαση και μάλιστα τώρα που ήδη έχει ξεκινήσει η σχολική χρόνια, ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό, υποχρεώνει τους εργαζόμενους να αλλάξουν σχολείο στα παιδιά τους αν και είναι αμφίβολο εάν αυτή την εποχή γίνονται εγγραφές σε Δημόσια νηπιαγωγεία. Γι’ αυτό, διεκδικούμε να καταβληθεί ΚΑΝΟΝΙΚΑ η παραπάνω παροχή σε όλους τους δικαιούχους.
  •  Καταργήθηκε το μειωμένο ωράριο (1 ώρα ημερησίως) καθώς και η ειδική άδεια 15 ημερών στους εργαζόμενους που έχουν σύζυγο με αναπηρία (πνευματική, ψυχική ή σωματική).

Αλήθεια με αυτές τις περικοπές, που μόνο προβλήματα δημιουργούν σε συναδέλφους μας, θα εμφανιστεί ως «οικονομικά υγιής» η Εταιρεία;
  Όπως λέει και λαός μας για αυτές τις περιπτώσεις κύριοι της Διοίκησης είσαστε «ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι»…..

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
  Δεν ζητάμε και δεν δεχόμαστε χαριστικές παροχές. Αυτά τα πράγματα μακριά από εμάς. Όμως, θεωρούμε αδιανόητο και ανήθικο να γίνονται περικοπές στους συναδέλφους, που χρειάζονται τη μεγαλύτερη στήριξη, τους γονείς μικρών παιδιών και τους εργαζόμενους που έχουν σύζυγο με αναπηρία.
   Η Διοίκηση έχει την ευθύνη αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών θα έχει σοβαρή πολιτική ευθύνη εάν δεν εμποδίσει τέτοιες απάνθρωπες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που οδήγησαν, τα τελευταία 5 χρόνια, την κοινωνία σε εξαθλίωση.
  Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν να κάνουν άλλες θυσίες στο βωμό της κερδοφορίας. Στηρίζουμε, έμπρακτα και με αγώνες τις Δημόσιες Συγκοινωνίες και τον κοινωνικό χαρακτήρα τους, για την στήριξη των ευαίσθητα κοινωνικών ομάδων.
  Όμως, ταυτόχρονα διεκδικούμε η Πολιτεία να στηρίζει και αυτή από την πλευρά της, έμπρακτα, τις Δημόσιες Συγκοινωνίες και την κοινωνική αποστολή τους, χωρίς να μετακυλύει τα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων, στο όνομα μιας εικονικής, νεοφιλελεύθερης έμπνευσης «βιωσιμότητας» ή ακόμα και κερδοφορίας.

Μια οφειλόμενη απάντηση….

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
  Όλοι γνωρίζουμε (και βιώνουμε τις συνέπειες) τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, που έχει η Εταιρεία και επανειλημμένα με αγωνιστικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις η Ένωσή μας έχει θέσει το αίτημα της πραγματοποίησης προσλήψεων μόνιμου, τακτικού, προσωπικού.
  Με αυτό το σκεπτικό διεκδικήσαμε και χαιρετίσαμε την επιστροφή στην εργασία των απολυμένων συναδέλφων του Μετρό, οι οποίοι κάλυψαν ανάγκες κυρίως στις Γραμμές 2 & 3 και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επιστροφή των μεταταχθέντων συναδέλφων στην Γραμμή 1.
  Ωστόσο, μέχρι τώρα, η Γραμμή 1 έχει κυριολεκτικά «αποψιλωθεί» από προσωπικό, οι πραγματικές, καθημερινές, ανάγκες είναι δραματικές και για να καλυφθούν με επάρκεια και να εκτελεστεί απρόσκοπτα το συγκοινωνιακό έργο, οι συνάδελφοι ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ να εργάζονται υπερωριακά.
  Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή σε όλη την Εταιρεία. Δυστυχώς, όμως, για μια ακόμα φορά, εμφανίστηκαν συγκεκριμένα άτομα να αμφισβητούν και ουσιαστικά να καταγγέλλουν τους ίδιους τους συναδέλφους τους.
  Ντροπή! Πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει κάποιος που αυτοαποκαλείται εκπρόσωπος των εργαζόμενων και φτάνει να καταγγέλλει τους ίδιους τους συναδέλφους του, κάνοντας ότι δεν γνωρίζει την κατάσταση μέσα στην Εταιρεία και ειδικά στη Γραμμή 1;
  Μήπως, κρύβεται τίποτα άλλο πίσω από μια τέτοια αβάσιμη και επικίνδυνη καταγγελία; Διότι όλοι θυμόμαστε ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ξεκίνησε, το 2005, με καταγγελίες της τότε κυβέρνησης για τις υπερωρίες των Λιμενεργατών….
  Από την πλευρά μας δεν έχουμε να πούμε τίποτα άλλο. Απλά, θα διαβεβαιώσουμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες μας ότι όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου και τακτικού προσωπικού για την κάλυψη των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ αναγκών της Εταιρείας, ώστε να εξαλειφτεί η ανάγκη της υπερωριακής απασχόλησης .

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
  Για εμάς η απάντηση σε όλα αυτά τα θέματα και κυρίως σε όλα τα ζητήματα, που θα «ανοίξουν» και με το Μνημόνιο 3, είναι μια: ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ.
  Δεν υπάρχουν περιθώρια για ψευτοδιχασμούς και ανύπαρκτα διλλήματα. Δεν είναι δυνατό μέσα σε έναν εργασιακό χώρο να λειτουργούν επτά (7) διαφορετικά Σωματεία. Η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» μόνο τους εργαζόμενους δεν ωφελεί.
  Γι’ αυτό, πρέπει όλοι οι συνδικαλιστές του χώρου να παραμερίσουν προσωπικές φιλοδοξίες, να απαγκιστρωθούν από συντεχνιακές αντιλήψεις, να βάλουν στην άκρη μικροπαραταξιακά και μικροκομματικά οφέλη και να επικεντρωθούν στον πραγματικό ρόλο τους: στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζόμενων.
  Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ έχουν ανάγκη από την ενιαία δράση. Αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα μέσα στον εργασιακό χώρο, έχουν τις ίδιες διεκδικήσεις και καλούνται να απαντήσουν ενωτικά και αγωνιστικά στη νέα μνημονιακή επίθεση.
  Με αυτό το σκεπτικό η Ένωσή μας αναλαμβάνει, για μια ακόμα φορά, πρωτοβουλία για να συναντηθούν οι Διοικήσεις των 7 Σωματείων και να χαράξουν μια νέα πορεία ενότητας μέσα από ένα ενιαίο Σωματείο. Εάν και αυτή η προσπάθεια αποβεί άκαρπη η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να εξασφαλιστεί στην πράξη η ενιαία συνδικαλιστική έκφραση στη ΣΤΑ.ΣΥ
  Ο αγώνας των εργαζόμενων είναι δίκαιος και με ενότητα θα φέρει τη νίκη!

Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας

Ε. Ρενιέρης                        Π. Κοντογιάννης