Αρχική » Ανακοινώσεις » Ανακοινώσεις 2014 » Ανακοίνωση για την υπογραφή της Σ.Σ.Ε.

Ανακοίνωση για την υπογραφή της Σ.Σ.Ε.

newego LARGE t 77761 99824ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΣΑΠ

Πειραιάς, 24/10/2014

Η Ένωσή μας μαζί με άλλα πέντε Σωματεία της ΣΤΑ.ΣΥ έκαναν μια δύσκολη διαπραγματευτική προσπάθεια και επήλθε συμφωνία με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώστε να υπάρξουν ίδιες θεσμικές ρυθμίσεις για όλους τους εργαζόμενους, να εξισωθούν στο σύνολό τους και να ρυθμιστούν στα ανώτερα επίπεδα, που ίσχυαν μέχρι σήμερα

Παράλληλα προβλέπεται ότι δεν αποδεχόμαστε τους μνημονιακούς εφαρμοστικούς νόμους, που κατακρεούργησαν τις αποδοχές μας και επέβαλαν το ενιαίο μισθολόγιο. Με αυτό τον τρόπο όλοι οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ θα αναβαθμιστούν στο σύνολό τους .
  Ορισμένοι νεόκοποι στον χώρο των Σταθερών Συγκοινωνιών, μπορεί να μην το γνωρίζουν, όμως είναι η πραγματικότητα: Εδώ και περισσότερα από 90 χρόνια, που έχει ιστορία το Συνδικαλιστικό Κίνημα στον χώρο του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχει υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας χωρίς την έγκριση Γενικής Συνέλευσης.
  Μπορεί σε κάποιους αυτό να ακούγεται παράξενο. Όμως, αυτή είναι και η δική μας διαφορά απ’ αυτούς. Για εμάς ο σεβασμός προς όλους τους εργαζόμενους και η τήρηση δημοκρατικών συνδικαλιστικών διαδικασιών είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες, που χαρακτηρίζουν, διαχρονικά, την παρουσία του Σωματείου μας στον κλάδο.
  Γι’ αυτό, λοιπόν, για εμάς είναι αυτονόητο, ότι για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, θα ακολουθήσει, άμεσα, συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης για λήψη απόφασης επί της ΣΣΕ. Ακολούθως θα συγκληθεί Γενική Συνέλευση για να εγκριθεί από τους συναδέλφους.
  Εάν, λοιπόν, αυτές οι διαδικασίες είναι για κάποιους «πραξικοπήματα» θα τους συνιστούσαμε να κοιτάξουν πρώτα τον εαυτό τους στο καθρέφτη.
  Τους επιστρέφουμε το χαρακτηρισμό του «πραξικοπηματία» και τους παραδίδουμε στην κρίση όλων των συναδέλφων στην ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ επειδή :

• Η θητεία της Διοίκησης του Σωματείου του ΣΕΛΜΑ έχει λήξει εδώ και πέντε μήνες. Αντί για να ληφθεί απόφαση από Γενική Συνέλευση, μια «παρεούλα» αποφάσισε, μόνη της, τη διενέργεια αρχαιρεσιών και προχώρησε αυθαίρετα σε διορισμό και σε όχι σε εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής σε μια διάτρητη διαδικασία, χωρίς παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου.
  • Ρώτησαν άραγε τους εργαζόμενους – μέλη του ΣΕΛΜΑ αν συμφωνούν με την απόφαση της «παρεούλας», να μην διαπραγματευτούν ΣΣΕ ;
  • Μήπως ήρθε η ώρα να καταλάβουν, επιτέλους, ότι δεν μπορεί να συγκαλούν Διοικητικά Συμβούλια ή Γενικές Συνελεύσεις, στα οποία επιδίδονται σε βιαιότητες και ύβρεις προς συναδέλφους όταν εκφράζεται μια διαφωνία από μέρους τους;
  • Μήπως πρέπει να μάθουν ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι διεκδίκησης εκτός από την «απεργία διαρκείας» ;
  • Μήπως πρέπει να σταματήσουν να βάζουν σε περιπέτειες τους εργαζόμενους;
  • Μήπως πρέπει να μάθουν τι σημάνει διάλογος ;
  • Μήπως τελικά πρέπει να μας πουν έστω και ένα θετικό αποτέλεσμα που έφεραν για τα μέλη του σωματείου τους με την στάση τους και την συμπεριφορά τους;

Δυστυχώς, η γνωστή «παρεούλα» του ΣΕΛΜΑ αποφάσισε να απουσιάζει από την κοινή προσπάθεια, αδιαφορώντας για τους ορατούς κινδύνους ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, που εγκυμονούσε το ενδεχόμενο της μη υπογραφής ΣΣΕ, όπως έχουμε δει να συμβαίνει σε μια σειρά κλάδους, των οποίων έληξαν οι Συμβάσεις.
  Δυστυχώς, η «παρεούλα» του ΣΕΛΜΑ, για δικούς της λόγους, επέλεξε για άλλη μια φορά να βάλει «πλάτη» στην κυβέρνηση για να μην υπάρξει νέα ΣΣΕ και να προωθηθούν οι Ατομικές Συμβάσεις, όπως ξεκίνησε να γίνεται και καταφέραμε τώρα να αποτρέψουμε.
  Παρά τις «προσπάθειες» της ίδιας «παρεούλας» καταφέραμε τελικά να φέρουμε τη Διοίκηση της Εταιρίας στο τραπέζι του διαλόγου και επήλθε συμφωνία για νέα ΣΣΕ.
  Οι συνάδελφοι ας κρίνουν τους απόντες …..

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας