Αρχική » Ανακοινώσεις » Ανακοινώσεις 2014 » ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 1/10/2014

Πειραιάς, 1/10/2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,
  Η κυβέρνηση των μνημονίων καθημερινά γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη: Ολοκληρώνει την κοινωνική καταστροφή, ξεπουλά το δημόσιο πλούτο της χώρας!

Το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των συνταξιούχων έπεσε βίαια στα επίπεδα της δεκαετίας του ’70 και του ’80, οι διαρκώς αυξανόμενοι άνεργοι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες, οι νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό και με τα μέτρα φορολόγησης των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κινδυνεύει με δήμευση η μικρή και μεσαία ιδιοκτησία.
  Η αγοραστική μας δύναμη μειώθηκε κατά 50% περίπου, η ανεργία τετραπλασιάστηκε και παρόλα αυτά οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζονται με το πρόσχημα της «αξιολόγησης» ενώ η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα στοχεύει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στις τράπεζες και στις ΔΕΚΟ.
  Παρόλα αυτά εξαγγέλλουν, με περίσσιο θράσος, ότι τελειώνουν τα μνημόνια και φεύγει η τρόικα. Όμως, «κρύβουν» ότι παραμένει εδώ και σε ισχύ όλο το πλέγμα των αντεργατικών, αντιδημοκρατικών μέτρων που έχουν ληφθεί. Και όχι μόνο παραμένουν, αλλά θέλουν να πιστέψουμε ότι είναι και ο μοναδικός δρόμος, που μας έχει απομείνει για τη «σωτηρία» μας….
  Εμείς, οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ έχουμε «γευτεί» για τα καλά τη μνημονιακή επίθεση διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων μας και καταβαράθρωσης των αποδοχών μας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι «σωτηρία» για εμάς. Μπορεί να είναι για τους τοκογλύφους, δανειστές της χώρας και το μεγάλο κεφάλαιο, που απολαμβάνει προκλητικές φοροαπαλλαγές , αλλά όχι για τους εργαζόμενους.
  Ο πραγματικός μονόδρομος είναι ο δρόμος του αγώνα, με σχέδιο, με προτάσεις, με στρατηγική και πάνω απ’ όλα μαζί με όλους τους συναδέλφους, ενωτικά. Πρακτικές του παρελθόντος, με «μονίμως φωνασκούντες», χωρίς προτάσεις, που επιζητούν πρόσκαιρα μικροπαραταξιακά οφέλη, όχι μόνο έχουν ξεπεραστεί αλλά έχουν καταδικαστεί από την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, οι οποίοι επιζητούν ουσιαστικές λύσεις σε αυτή την δύσκολη περίοδο.
  Στο πλαίσιο της διαρκούς επικοινωνίας μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε για όλες τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, επιζητώντας, πάντα, ουσιαστικό και καλοπροαίρετο διάλογο, με όλους τους συναδέλφους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ- ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΣΕ, ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Η υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά μας. Διεκδικούμε, παλεύουμε για μια ΣΣΕ, που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή εργασία, με συγκροτημένα δικαιώματα.
  Να θυμίσουμε ότι στους περισσότερους εργασιακούς κλάδους οι Συλλογικές Συμβάσεις έχουν «καταρρεύσει». Γι’ αυτό, η προσπάθεια είναι ακόμα δυσκολότερη και απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση όχι μόνο μέσα στο Σωματείο μας αλλά γενικότερα μέσα στη ΣΤΑ.ΣΥ.
  Το Σωματείο συνεπές στην ενωτική δράση, την επιδιώκει και την συνεχίζει. Έτσι, οι συναντήσεις, που έγιναν με πρωτοβουλία της Ένωσής μας, με τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών έχει αρχίσει να αποφέρει θετικά αποτελέσματα καθώς θέσαμε τη βάση ώστε να υπογραφεί νέα ΣΣΕ, η οποία θα αντιμετωπίζει όχι μόνο θεσμικά αιτήματα αλλά και μισθολογικά, στην κατεύθυνση απεμπλοκής από τους «Εφαρμοστικούς (Μνημονιακούς) Νόμους», που μας εντάσσουν στο ενιαίο μισθολόγιο.
  Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, έγιναν κάποιες κινήσεις από την Διοίκηση, προφανώς κάτω από κυβερνητικές εντολές, που απειλούσαν να «εκτροχιαστεί» ο θεσμός των ΣΣΕ στην Εταιρεία. Οι κινήσεις αφορούσαν την αποστολή σε συναδέλφους, Ατομικών Συμβάσεων, με «τροποποίηση των όρων Ατομικών συμβάσεων», οι οποίοι καλούντο να υπογράψουν ότι «έλαβαν γνώση» και να αποδεχτούν μονομερείς μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις τους.
  Αυτό δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό. Η παρέμβασή μας ήταν άμεση προς όλα τα ανώτατα κλιμάκια Διοίκησης (ΥΜΕ-ΟΑΣΑ- Διοίκηση ΣΤΑΣΥ), προειδοποιώντας για άμεσες, δυναμικές κινητοποιήσεις ενώ παράλληλα ενημερώσαμε τα μέλη μας να μην υπογράψουν τίποτα. Με την άμεση κινητοποίησή μας καταφέραμε, τελικά, να αποσυρθούν από την Διοίκηση, αυτά τα έγγραφα «ως μη γενόμενα» και να αποτρέψουμε δυσμενείς εξελίξεις.

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ

Στην διάρκεια του καλοκαιριού ανακινήθηκε το θέμα των 6.500 απολύσεων από τον Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, γεγονός, που συνεχίζει να αποτελεί θέμα συζήτησης ανάμεσα στην κυβέρνηση με την τρόικα. Μάλιστα, κατά διαστήματα εμφανίζονται δημοσιεύματα ότι σε αυτό τον αριθμό η κυβέρνηση περιλάμβανε και εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες.
  Γι’ αυτό, πραγματοποιήσαμε, άμεσα, παρεμβάσεις στα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και καταφέραμε, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, να αναδείξουμε ότι στην ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ όχι μόνο δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις αλλά ότι χρειάζονται προσλήψεις καθώς οι δραματικές ελλείψεις σε τεχνικούς και σε προσωπικό Λειτουργίας καθιστούν δυσχερή την παροχή ικανοποιητικών υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό.
  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι με τη νέα τιμολογιακή πολιτική υπάρχει μεγάλη αύξηση της ζήτησης των μηνιαίων καρτών. Έτσι, τις πρώτες ημέρες του μήνα δημιουργούνται τεράστιες ουρές στα εκδοτήρια εισιτηρίων καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.
  Έτσι, με τις τεκμηριωμένες θέσεις μας καταφέραμε να πείσουμε τα συναρμόδια υπουργεία και να εγκαταλείψουν τις σκέψεις για απολύσεις στη ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ και να εξετάσουν το θέμα των προσλήψεων ενώ δρομολογείται και η επαναφορά αποσπασθέντων συναδέλφων στον τομέα Λειτουργίας καθώς η πλειοψηφία αυτών προέρχεται από αυτό τον εργασιακό τομέα.
  Η Ένωσή μας παρακολουθεί με πολύ προσοχή τις εξελίξεις του θέματος και διεκδικεί:

• Την επαναφορά των μεταταγμένων συναδέλφων των π. ΗΣΑΠ, οι οποίοι αν και έχουν εξειδίκευση στην εργασία τους στη ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ διατέθηκαν στην φύλαξη αρχαιολογικών χώρων, χωρίς καμία σχετική γνώση.
  •  Την επαναπρόσληψη όλων των απολυθέντων συναδέλφων από το ΜΕΤΡΟ.

Ενδιαφέρουν και αυτά:

• Γονική άδεια: Η γονική άδεια για την προσέλευση γονέων στα σχολεία ώστε να πληροφορηθούν την πρόοδο των παιδιών τους έχει πλέον οριστεί σε 4 ημέρες το σχολικό έτος για κάθε παιδί .
  • Φοιτητικές άδειες: Μετά από προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην χορήγηση φοιτητικών αδειών, η Ένωσή μας έκανε παρέμβαση προς την διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ υπογραμμίζοντας ότι η χορήγηση φοιτητικής άδειας ήταν κατοχυρωμένη από την ΣΣΕ των ετών 2006- 2007. Μετά από έγγραφό μας έγινε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου θέσαμε δύο ζητήματα:
  1.  Την απρόσκοπτη χορήγηση φοιτητικών αδειών και
  2.  Την χρηματοδότηση των φοιτητών του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου για την συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

Περιμένουμε την επίσημη απάντηση, για την οποία θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

• Τις επόμενες ημέρες ξεκινάει η εκδίκαση των προσφυγών, που έχουμε καταθέσει επιδιώκοντας την κατάργηση των μειώσεων των μισθών μας.

Οι νομικοί μας σύμβουλοι θεωρούν πολύ σημαντική την απόφαση, που έχει εκδοθεί, σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, σε προσφυγή άλλου Σωματείου της ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ, η οποία συντάχτηκε σε συνεργασία με την Ένωσή μας και έχει την ίδια επιχειρηματολογία. Αυτή η πρωτόδικη απόφαση θεωρείται εξαιρετικά τεκμηριωμένη και «ισχυρή».
  Οι επόμενες εκδικάσεις των προσφυγών μας έχουν οριστεί για τις 16/10, 31/10 και 12/12.

Το Σωματείο μας έχει γράψει μια πολυετή πορεία αγώνων, που έφεραν σημαντικά αποτελέσματα προς όφελος όλων των συναδέλφων και το έφεραν στην πρωτοπορία του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας.
  Σε αυτή την δύσκολη περίοδο, που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επίθεση ενάντια σε εισοδήματα και εργασιακά δικαιώματα, η ενότητα είναι ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη και κυρίως η συσπείρωση μέσα στο Σωματείο χωρίς μεμψιμοιρίες και μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες .
  Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ξεκινήσει συναντήσεις της Διοίκησης της Ένωσης με όλους τους συναδέλφους σε χώρους δουλειάς ή στο Σωματείο, κατά τις οποίες γίνεται ουσιαστικός διάλογος και καταγράφονται όλα τα θέματα, που μας απασχολούν ώστε στο επόμενο διάστημα να τεθούν προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Εταιρείας.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

♦Αιμοδοσία: Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί ύψιστη προσφορά αλληλεγγύης, την οποία η Ένωσή μας έχει καθιερώσει, από το 1986, και οι συνάδελφοι, διαχρονικά, συμμετέχουν πρόθυμα και μαζικά για να διατηρούμε την δική μας Τράπεζα Αίματος.

Η επόμενη αιμοδοσία θα γίνει την Πέμπτη 9/10, στην αίθουσα Ηλεκτροδηγών Αττικής (9.00- 13.00) και την Παρασκευή 10/10, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σωματείου στον Πειραιά (9.00- 13.00). Νέοι υπεύθυνοι για τα θέματα αιμοδοσίας έχουν οριστεί οι συνάδελφοι Γιάννης Καζάκος (εσωτ.1606) και Κωνσταντίνα Αναστασοπούλου (εσωτ. 1607).
  Πρέπει να σημειώσουμε ότι η τιμητική άδεια, που δίνεται στους εθελοντές αιμοδότες, θα χορηγηθεί κανονικά μετά από άμεση παρέμβαση του Σωματείου μας για την αντιμετώπιση προσπάθειας κατάργησής της. Η άδεια είναι δύο (2) ημέρες ενώ για όσους προσφέρουν για δεύτερη ή και περισσότερες φορές χορηγείται άδεια τριών (3) ημερών.

♦Συμπληρωματική ασφάλιση: Επειδή τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε μια ψευδής ενημέρωση ότι δεν ισχύει η συμπληρωματική ασφάλιση στην «Ευρωπαϊκή Πίστη» θεωρούμε αναγκαίο να ενημερώσουμε τα μέλη μας ότι η συμπληρωματική ασφάλιση συνεχίζεται κανονικά και καλύπτονται όλοι οι συνάδελφοι. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε το θέμα και εφόσον υπάρξει ανάγκη θα γίνει άμεση παρέμβαση.

♦Παροχές (Δελτία) ασθενείας: Μέχρι τώρα η Εταιρεία κατέβαλε τα Δελτία Ασθενείας στον εργαζόμενο και στη συνέχεια απέδιδε στο ΤΑΥΤΕΚΩ τις προβλεπόμενες εισφορές αφαιρώντας το ποσό, που είχε καταβάλει για τα Δελτία Ασθενείας. Η διαδικασία, όμως, έχει αλλάξει και πλέον η καταβολή των Δελτίων Ασθενείας γίνεται απευθείας από το ΤΑΥΤΕΚΩ. Ωστόσο, επειδή το ΤΑΥΤΕΚΩ δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό για σύντομη διεκπεραίωση σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις. Το Σωματείο μας έχει ενημερωθεί και προσπαθούμε να εξετάσουμε λύσεις ώστε να τις προωθήσουμε άμεσα.

♦Παιδικός σταθμός: Η πληρωμή των υπηρεσιών φύλαξης των παιδιών θα γίνεται άμεσα σε λογαριασμό τραπέζης του παρόχου των υπηρεσιών φύλαξης (παιδικού σταθμού) και δεν θα καταβάλλονται χρήματα στον γονέα. Κατά τα άλλα η διαδικασία παραμένει η ίδια.

ΜΙΚΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Σωματείου μας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και θέσαμε εκ νέου δύο δίκαια αιτήματα του κλάδου μας:

•   1. Το ύψος της σύνταξης να υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές της καλύτερης πενταετίας της τελευταίας δεκαετίας .
  •   2. Να συνταξιοδοτούνται οι συναδέλφισσες, μητέρες με ανήλικα παιδιά, με βάση τις ισχύουσες γενικές διατάξεις.

Και τα δύο αιτήματα χαρακτηρίστηκαν δίκαια και πήραμε διαβεβαιώσεις ότι θα ρυθμιστούν νομοθετικά άμεσα. Παρακολουθούμε και επιμένουμε μέχρι την τελική δικαίωση.

ΧΡΗΣΙΜΟ: Για την εγκυρότερη ενημέρωσή τους οι συνάδελφοι για τον χρόνο υπηρεσίας (δελτία ασθένειας, απεργίες κ.λπ) για το διάστημα από 1/8/2008 και μετά, μπορούν να απευθύνονται στο ΙΚΑ της περιοχής τους και να ζητούν και να λαμβάνουν εκτύπωση του ΑΠΔ.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

♦Από συναδέλφους πληροφορηθήκαμε ότι σε χώρους της ΣΤΑ.ΣΥ εμφανίστηκε κάποιος «σύμβουλος» του προέδρου του ΟΑΣΑ, εντεταλμένος να κάνει μελέτη για «μείωση του κόστους» και ως μη όφειλε εμφανίστηκε να επιχειρεί να ελέγξει συναδέλφους ελεγκτές, υπεύθυνους σταθμού και εκδότες. Κάναμε, αμέσως, παρέμβαση στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ και του καταστήσαμε σαφές ότι σε περίπτωση επανεμφάνισης του συγκεκριμένου ατόμου η αντίδρασή μας θα είναι άμεση και δυναμική. Πήραμε την δέσμευση ότι ο συγκεκριμένος «σύμβουλος» δεν θα επισκεφθεί ξανά εργασιακούς χώρους.

♦Με έγγραφό μας προς την Διοίκηση της ΓΣΕΕ ζητήσαμε να γίνει συνάντηση μαζί με τα άλλα Σωματεία στη ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ ώστε να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε για το θέμα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου (ν. 1264/82), σχετικά με την κήρυξη απεργίας, την ανταπεργία (lock-out), την λειτουργία των συνδικάτων κ.ο.κ.

♦Αντιπροσωπεία του Σωματείου μας μετέβη στην Θεσσαλονίκη και συμμετείχε στο μεγάλο συλλαλητήριο, που οργάνωσαν, στις 6 Σεπτέμβρη, η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Ε. Ρενιέρης  Ι. Κανελλόπουλος