Αρχική » Ανακοινώσεις » Ανακοινώσεις 2022 » 8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Ανακοινώσεις


Δελτία τύπου


Αλληλογραφία


Επικαιρότητα

8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Παρασκευή  4/3/2022

8η Μ Α Ρ Τ Η

Π Α Γ Κ Ο Σ Μ Ι Α    Η Μ Ε Ρ Α

ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

H 8η του Μάρτη δεν είναι γιορτή. Είναι μέρα μνήμης και συνέχισης των αγώνων των γυναικών για ισότητα στην κοινωνία, ίσες ευκαιρίες στη δουλειά, για έξοδο από την εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Πρώτες μπήκαν στους αγώνες, διεκδικώντας βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία. Στις 8 του Μάρτη του 1857 ήταν εργάτριες στη Νέα Υόρκη και το Νοέμβρη του 1882 εργάτριες στον Πειραιά.

Από τότε οι γυναίκες δυνάμωσαν τον αγώνα τους, διεκδικώντας αρχικά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση και στη συνέχεια και για πολλά χρόνια ισότητα με τους άνδρες στην κοινωνία και στην εργασία!

Αυτές τις πρωτοπόρες γυναίκες τιμάμε και θυμόμαστε στις 8 του Μάρτη, μια ημερομηνία, που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία και τους αγώνες του γυναικείου και του εργατικού κινήματος.

Δυστυχώς και σήμερα τα αιτήματα για ισότητα και ίσες ευκαιρίες των γυναικών στην εργασία παραμένουν επίκαιρα.

Η καταπίεση που υφίστανται εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο, με παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, η στέρηση της εκπαίδευσης, ο εξαναγκασμός σε σκληρή -χαμηλότερα ή καθόλου αμειβόμενη- εργασία, η έλλειψη φροντίδας για τη μητρότητα και την υγεία, η βία, η σωματεμπορία, οι βιασμοί ακόμα και η αφαίρεση της ζωής, η ενδοοικογενειακή βία, αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες παραμένουν ο αδύναμος κρίκος των σύγχρονων κοινωνιών και οι πιο υπερεκμεταλλευόμενες.

Και αποτελεί κοινό καθήκον, ανδρών και γυναικών, να ανατρέψουν τις αιτίες αυτής της κατάστασης, να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο που εστιάζει στα κέρδη των λίγων από την εκμετάλλευση των πολλών, να σταματήσουν οι κυβερνήσεις να εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, βάζοντας τα δικαιώματα και τις ζωές των ανθρώπων σε δεύτερη μοίρα.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Το ξεσπίτωμα των οικογενειών από τις χώρες που μαστίζονται από πολεμικές συρράξεις και επεμβάσεις, σήμερα στην Ουκρανία, χτες στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη και αλλού καθιστά ακόμα πιο ευάλωτες τις γυναίκες και τα κορίτσια, που παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Στην χώρα μας, εξαιτίας της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση η εργασιακή επισφάλεια των γυναικών οξύνθηκε, με την ανεργία να πλήττει περισσότερο αυτές, ενώ η τηλεργασία ενοποίησε τον χώρο του σπιτιού με τον χώρο της δουλειάς διαμορφώνοντας συνθήκες διαρκούς καταπίεσης. Οι εργαζόμενες μητέρες ή εγκυμονούσες δεν είχαν και δεν έχουν καμία προστασία απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις απολύσεις. Οι άδειες και τα επιδόματα μητρότητας είναι συνεχώς υπό διαπραγμάτευση και αντικείμενο διεκδίκησης, όσες εργάζονται με ελαστικούς όρους είναι σε ακόμα δυσμενέστερη θέση.

Στην εταιρεία μας, οι συναδέλφισσες διεκδικούν, μαζί με το Σωματείο, την υπογραφή νέας Επ. ΣΣΕ, υπερασπιζόμενες τις θέσεις εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα και το αναφαίρετο δικαίωμα για όλους για ίσες αμοιβές για ίση εργασία.

Ωστόσο, η εταιρεία με την απόφαση, υπ’ αριθμό 4342/25.2.2022 του Διοικητικού Συμβουλίου επιλέγει να τις αντιμετωπίσει με όρους life style, κάνοντας διαλογή για να τις φωτογραφήσει στους χώρους εργασίας τους!

Η εταιρεία εάν θέλει να τιμήσει πραγματικά τις συναδέλφισσες οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματά τους, να αφουγκραστεί τα αιτήματα και τις ανάγκες τους και να μην τις τιμά με…. ιλουστρασιόν φωτογραφίες!

Με τέτοιους τρόπους δεν τιμάται η 8 του Μάρτη.

Οι συναδέλφισσες, πρωτοπόρες στους αγώνες, δεν πρέπει και δεν δέχονται να αντιμετωπίζονται από κανέναν, με σεξιστικά πρότυπα. Λένε κατηγορηματικά «όχι» σε κάθε τι, που τις απαξιώνει, θίγει την αξιοπρέπειά τους, τις υποτιμά και τις μετατρέπει σε…..καλλωπιστικά αντικείμενα.

Οι συναδέλφισσες, χωρίς καμία εξαίρεση, χωρίς διακρίσεις, είναι όλες περήφανες για την δουλειά τους, την προσφορά τους στην οικογένειά τους και στο κοινωνικό σύνολο και δεν έχουν ανάγκη από την επίδειξη των φωτογραφιών τους……

Και μαζί τους είναι περήφανοι και οι άνδρες συνάδελφοί τους!

Και όλοι μαζί τιμάμε αγωνιστικά την 8η του Μάρτη!

                                                     Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

                                                                   Για τη  Διοίκηση

                                  Ο Πρόεδρος                                              Ο Γεν. Γραμματέας

                              Π. Κοντογιάννης                                                   Γ. Κολαϊτης

Μοιραστείτε το!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Η Εφημερίδα μαςΠρόσφατα


Νοέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Πρωτοσέλιδα


Σχόλια

  1. Προφανώς έχετε παρανοήσει κάτι. Αναστείλαμε την κινητοποίηση μας και πενθούμε. Πενθούμε τους νεκρούς συνάδελφους, πενθούμε τους συμπολίτες μας που έφυγαν…

  2. Με βαθιά θλίψη στις καρδιές μας για το τραγικό σημερινό δυστύχημα, το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου, ως…


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com