Αρχική » Άρθρα - Επικαιρότητα » Άρθρα - Επικαιρότητα 2010 » Άμεση καταγγελία της σύμβασης με την G4S Secure Solutions SA

Ανακοινώσεις


Δελτία τύπου


Αλληλογραφία


Επικαιρότητα

Άμεση καταγγελία της σύμβασης με την G4S Secure Solutions SA

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΣΑΠ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΗΣΑΠ
ΕΔΡΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
(ΜΕΓΑΡΟ Η.Σ.Α.Π. ΠΕΙΡΑΙΑ)
ΠΛΑΤ. ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 1
ΤΗΛ 210. 41.19.965 –210. 41.79.482
FAX: 210.41.26.322

Πειραιάς, 16.6.2010

 

 

Προς
Διευθύνοντα Σύμβουλο ΗΣΑΠ Α.Ε.
κ. Χαράλαμπο Αραπατσάκο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1. Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου ΗΣΑΠ Α.Ε.
2. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ΗΣΑΠ Α.Ε.
3. Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
(Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας – ΣΕΠΕ)
4. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
(Γραφείο Αστυνόμευσης & Ασφάλειας)
5. Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε.)
6. Σωματείο Εργαζομένων Φυλάκων Αττικής (Σ.Ε.Φ.Α.)
7. ΓΣΣΕ

Όπως γνωρίζετε, σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη της ισχύος της από 23.6.2008 Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών με αντικείμενο την «Φύλαξη του Συστήματος της Γραμμής 1 της ΗΣΑΠ ΑΕ», βάσει της οποίας η εταιρεία G4S Secure Solutions SA ανέλαβε το έργο της παροχής υπηρεσιών φύλαξης της Γραμμής 1 της εταιρείας (σταθμών, συρμών και εγκαταστάσεων), ανέκυψαν σοβαρά και σημαντικά προβλήματα, όσον αφορά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκ μέρους της αναδόχου τήρηση των όρων της ανωτέρω σύμβασης.
Ειδικότερα, με σωρεία εγγράφων επιστολών των σωματείων μας (βλ. ενδεικτικά τις από 18.2.2009, 26.3.2010, 14.4.2010 επιστολές) επισημάνθηκε η εκ μέρους της αναδόχου συστηματική, μεθοδευμένη και σκόπιμη παραβίαση της εν γένει εργατικής νομοθεσίας, η απασχόληση μη εκπαιδευμένου προσωπικού κατά τη φύλαξη των χώρων, η από την ανάδοχο υπεργολαβική ανάθεση τμημάτων του έργου σε μη πιστοποιημένο προσωπικό φύλαξης και σε σωρεία άλλων εταιρειών φύλαξης, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση της ΗΣΑΠ ΑΕ για τις κατά καιρούς υπεργολαβικές αναθέσεις κ.λπ.
Στις ίδιες επισημάνσεις και καταγγελίες έχουν προβεί τόσο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε.) όσο και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Φύλαξης (ΠΑ.Σ.Ε.Φ.), ήτοι συνδικαλιστικών οργανώσεων μέλη των οποίων είναι εργαζόμενοι στην ανάδοχο. Το τελευταίο μάλιστα σωματείο (ΠΑ.Σ.Ε.Φ.) απέστειλε προς την ΗΣΑΠ ΑΕ και την από 12.5.2010 Εξώδικη Δήλωση – Πρόσκληση.
Πέραν των ανωτέρω ενεργειών, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Ν. Ιωνίας, διαπίστωσε, μετά από έλεγχο που διενήργησε την 28.4.2010 σε χώρους της ΗΣΑΠ ΑΕ, σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας εκ μέρους της αναδόχου και επέβαλε σε βάρος της διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Όλα τα ανωτέρω ήταν εδώ και καιρό γνωστά στην Διοίκηση της ΗΣΑΠ ΑΕ, το δε θέμα των σοβαρών αντισυμβατικών πράξεων ή παραλείψεων της αναδόχου έχει συζητηθεί προσφάτως ( 21.4.2010) και ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.
Εν όψει όλων των ανωτέρω, θεωρούμε ότι η στάση της ΗΣΑΠ ΑΕ έναντι της αναδόχου θα έπρεπε να ήταν εντελώς διαφορετική από την έως σήμερα τηρούμενη. Αντί η ΗΣΑΠ ΑΕ, ως εργοδότης και ως έχουσα το πρώτιστο έννομο συμφέρον, να ενδιαφερθεί αμέσως και να ελέγξει με δική της πρωτοβουλία την πιστή τήρηση των όρων της σύμβασης και ιδίως του όρου 3 «περί της απαρέγκλιτης τήρησης των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας», όσον αφορά το προσωπικό της αναδόχου, αναλώθηκε σε μία στάση αναμονής και «αντιδικίας» με αυτούς που ζητούσαν να γίνει αυτό, που η ίδια όφειλε από μόνης της να πράξει.
Σήμερα, με λύπη διαπιστώνουμε ότι η ίδια αναποφάσιστη και επαμφοτερίζουσα στάση της ΗΣΑΠ ΑΕ, έναντι της αναδόχου, εξακολουθεί να κυριαρχεί στα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια της εταιρείας. Απέναντι στις κραυγαλέες παραβάσεις και αυθαιρεσίες της αναδόχου επιδεικνύεται κωλυσιεργία και αναβλητικότητα. Απέναντι στην καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου και νομιμότητας και απέναντι στην κατά συρροή παράβαση του όρου 3 της εργολαβικής σύμβασης, διαφαίνεται μία στάση ανοχής και «υπομονής».
Σήμερα, μετά και τις διαπιστώσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Ν. Ιωνίας, σχετικά με τις εκ μέρους της αναδόχου παραβάσεις διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, η μόνη στάση της ΗΣΑΠ ΑΕ πρέπει να είναι η άμεση και χωρίς καθυστέρηση καταγγελία της από 23.6.2008 σύμβασης παροχής υπηρεσιών φύλαξης, με αποκλειστική υπαιτιότητα της αναδόχου.
Η άμεση καταγγελία της ανωτέρω σύμβασης είναι η μόνη οδός που θα θέσει τέλος στην όλη κατάσταση ανομίας και παραβάσεων, που από την έναρξη της ισχύος της εν λόγω σύμβασης επιχείρησε να επιβάλλει, ως τρόπο συμβατικής συμπεριφοράς, η ανάδοχος. Κάθε κωλυσιεργία ή αναβλητικότητα το μόνον που θα επιτύχει θα είναι η συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, προς βλάβη των συμφερόντων τόσο των εργαζομένων στην ανάδοχο, όσο και κυρίως της ΗΣΑΠ ΑΕ.

Για τις Διοικήσεις
Οι Πρόεδροι Οι Γεν. Γραμματείς

Ν. Σιαπάτης Ε. Ρόδης

Κ. Δήμας Π. Παπακωνσταντίνου

Μοιραστείτε το!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Η Εφημερίδα μαςΠρόσφατα


Σεπτέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Πρωτοσέλιδα


Σχόλια

  1. Προφανώς έχετε παρανοήσει κάτι. Αναστείλαμε την κινητοποίηση μας και πενθούμε. Πενθούμε τους νεκρούς συνάδελφους, πενθούμε τους συμπολίτες μας που έφυγαν…

  2. Με βαθιά θλίψη στις καρδιές μας για το τραγικό σημερινό δυστύχημα, το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου, ως…


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com