Αρχική » Άρθρα - Επικαιρότητα » Άρθρα - Επικαιρότητα 2009 » Άμεση λήψη μέτρων από τους ΗΣΑΠ κατά της Εταιρίας Φύλξαξης Gas Guarding Security

Ανακοινώσεις


Δελτία τύπου


Αλληλογραφία


Επικαιρότητα

Άμεση λήψη μέτρων από τους ΗΣΑΠ κατά της Εταιρίας Φύλξαξης Gas Guarding Security

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΣΑΠ
ΕΔΡΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
(ΜΕΓΑΡΟ Η.Σ.Α.Π. ΠΕΙΡΑΙΑ)
ΠΛΑΤ. ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ 1
ΤΗΛ 210. 41.19.965 –210. 41.79.482
FAX: 210.41.26.322

 

Πειραιάς 18.2.2009

Προς τον
Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΗΣΑΠ A.E.
κ. Νικόλαο Παπαθανάση

Κύριε Διευθύνοντα ,

Μετά από καταγγελίες συναδέλφων των ΗΣΑΠ, για μια σειρά προβλήματα που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών φύλαξης σταθμών, συρμών και εγκατα-στάσεων των ΗΣΑΠ, από την ιδιωτική εταιρία φύλαξης ( security) G4S, αλλά και δικών μας διαπιστώσεων ύστερα από επισκέψεις που πραγματοποιήσαμε σε διάφορους χώρους , θέλουμε να σας κάνουμε γνωστά τα εξής :
Ενώ ανάδοχος του έργου είναι η εταιρία φύλαξης GAS GUARDING SECURITY SERVICES S.A, στο δίκτυο μας εμφανίζονται εργαζόμενοι άλλων εταιριών, οι οποίες μάλλον έχουν αναλάβει σαν υπεργολάβοι τμήματα του συνολικού έργου, ( Σπέσιαλ, EYROSECURITY κ.α).
Πέραν της νομιμότητας ή μη, της κατάτμησης και εκχώρησης τμημάτων ή χώρων φύλαξης σε άλλες εταιρίες από τον ανάδοχο, προκύπτουν και μια σειρά σοβαρότατα ζητήματα που παρακάτω επισημαίνουμε και για τα οποία θα πρέ-πει να ληφθούν άμεσα μέτρα και να υπάρξει αυστηρός έλεγχος για την ε-φαρμογή τους.
1ο Οι εργαζόμενοι στις εταιρίες SECURITY είναι στην πλειοψηφία τους εντελώς ανεκπαίδευτοι σε σχέση με το αντικείμενο φύλαξης που έχουν αναλάβει. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω και των συνεχών αλλαγών αυτού του προσωπικού (προσλήψεις – απολύσεις ) που οφείλεται στο εργασιακό καθεστώς ΄΄λάστιχο΄΄ που επιφυλάσσουν οι εταιρίες φύλαξης γι΄ αυτούς τους εργαζόμενους.

2ο Δεν γνωρίζουν, γιατί δεν έχουν εκπαιδευτεί, ούτε τα όρια ευθύνης τους, ούτε καν που βρίσκονται τα μέσα πυρόσβεσης και πως χρησιμοποιούνται, στους χώρους που εποπτεύουν .

3ο Δεν έχουν εκπαιδευτεί – οι περισσότεροι- να κάνουν απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες, ούτε να τους επαναφέρουν σε λειτουργία σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας τους (reset), ούτε έχουν εκπαιδευτεί στη διαχείριση πλήθους κ.λ.π.

4ο Δεν έχουν εκπαιδευτεί για την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ανάγκης, ούτε γνωρίζουν τις εξόδους κινδύνου σε διάφορους σταθμούς ( π.χ Κ. Πατήσια ) .

5ο Δεν υπογράφουν σε βιβλίο παρουσίας με το ονοματεπώνυμο τους στα εποπτεία των σταθμών, προκειμένου να ελέγχουν οι υπηρεσίες μας, ποιοι , πόσοι και πότε εργάζονται .
Γενικά πρόκειται για προσωπικό ανεκπαίδευτο και μη πιστοποιημένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΣΑΠ, το οποίο προσλαμβάνεται χωρίς κανένα κριτήριο από τις εταιρίες- εργολάβους και καλείται είτε να εργάζεται σε σημεία υψηλού κινδύνου ( υψηλή τάση , κυκλοφορία συρμών κ.λ.π), είτε να διαχειρίζεται ευαίσθητους τομείς που σχετίζονται με το επιβατικό κοινό, ενώ έχουν καταγγελθεί περιστατικά εισόδου του και στις γραμμές σε ώρα μάλιστα κυκλοφορίας των συρμών , γεγονός άκρως επικίνδυνο.
• Το προσωπικό δεν φέρει το προβλεπόμενο ταμπελάκι με το ονοματεπώνυμο και τη φωτογραφία πιστοποίησης, προκειμένου πέραν των άλλων να μπορούν και οι υπηρεσίες των ΗΣΑΠ να το αναγνωρίζουν ( ταυτοποίηση ) και να το ελέγχουν.
• Προμηθεύονται ανώνυμες μαγνητικές κάρτες , έχουν πρόσβαση στα εποπτεία των σταθμών και σε περίπτωση απόλυσης ή παραίτησης του προσωπικού, αυτές στην πλειοψηφία τους δεν επιστρέφονται αλλά παρα-κρατούνται .
• Δεν επιτρέπουν επίσης στους ελεγκτικούς μηχανισμούς των ΗΣΑΠ , πρόσβαση στα βιβλία που καταγράφονται οι περίπολοι και ο έλεγχος ( έφο-δος ) που προβλέπεται να γίνεται από την εταιρία φύλαξης, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις απειλών κατά εργαζομένων των ΗΣΑΠ, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο για την τήρηση των υποχρεώσεων της εταιρίας φύλαξης .
• Απειλές δέχονται και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των Εταιριών αυτών όταν διεκδικούν τα νόμιμα, ακόμα και για την σωματική τους ακεραιότητα .
• Η συμπεριφορά ορισμένων ατόμων των Εταιριών που ελέγχουν τους εργαζόμενους στη φύλαξη, όταν αυτό μάλιστα γίνεται παρουσία επιβατών, σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν δυσφήμηση για τους ΗΣΑΠ.
• Στους ελέγχους που διενεργούνται από πλευράς υπηρεσιών ΗΣΑΠ, όσοι συνάδελφοι ασχολούνται με τον έλεγχο δεν έχουν αναλυτικά στοιχεία για την μόνιμη δύναμη π.χ εποπτών, περιπόλων, φυλάκων αποβάθρας και εναποθέσεων ή τον αριθμό των απασχολουμένων σε έκτακτες περιπτώσεις π.χ συναυλίες, ποδοσφαιρικούς αγώνες, διάφορα έργα κ.λπ. για να μπορούν να τους ελέγχουν. Όταν τους δίνουν στοιχεία αυτά είναι ελλιπή και ανυπόγραφα.

Κύριε Διευθύνοντα ,
Οι εργαζόμενοι των εταιριών φύλαξης όπως έχουμε διαπιστώσει σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις μαζί τους , αλλά και από καταγγελίες συναδέλφων μας:

 Εργάζονται από 9,5 έως 12 ώρες ημερησίως. Πληρώνονται αναλόγως από 2,5 έως 3,5 ευρώ ανά ώρα, χωρίς καμία προσαύξηση για τις πέραν του 8ωρου ώρες , την νυχτερινή τους απασχόληση ή την εργασία τους σε αργίες, Κυριακές κ.λ.π
 Οι ίδιοι δεν γνωρίζουν αν και πως είναι ασφαλισμένοι, ούτε τι είδους συμβάσεις έχουν υπογράψει.
 Πληρώνονται υπογράφοντας μια απόδειξη την οποία όμως κρατάει ο εργοδότης, χωρίς να τους δίνει αντίγραφο .
 Δεν υπάρχει ανάλυση αποδοχών, με όποιο τρόπο και αν πληρώνονται, είτε μετρητοίς είτε μέσω τράπεζας.
 Δεν υπάρχει διάγραμμα εργασίας, ούτε κανένας προγραμματισμός στο ωράριο τους . Παρόλο το εξαντλητικό ωράριο ( 10ωρο,11ωρο ή και περισσότερο ) δεν υπάρχει προγραμματισμένο διάλειμμα.
 Κανένας δεν γνωρίζει για την λήψη από τους εργαζόμενους, κανονικών αδειών ή του επιδόματος αδείας ή άλλων νόμιμων παροχών που δικαιούνται. ( Δώρο Χριστουγέννων – Πάσχα κ.λ.π)
 Κατά κανόνα δεν αμείβονται με τα προβλεπόμενα των Συλλογι-κών Συμβάσεων Εργασίας ( ημερομίσθιο, οικογενειακό επίδομα, ανθυγιεινό, υπολογισμός προϋπηρεσίες κ.λ.π) αλλά με πολύ λιγότερα, ενώ καθυστερούν να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Κύριε Διευθύνοντα ,
Όπως αντιλαμβάνεστε η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στο χώρο μας από την εταιρία SECURITY που έχει αναλάβει την φύλαξη σταθμών, συρμών και εγκαταστάσεων αλλά και τους διάφορους υπεργολάβους της, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Παρά το υψηλό κόστος της σύμβασης που βαρύνει τους ΗΣΑΠ, οι παρεχόμενες σήμερα υπηρεσίες φύλαξης υπολείπονται των αναγκών μας, δεν ανταποκρίνονται στο υψηλό τους κόστος, ενώ καταπατείται κάθε έννοια δικαίου που σχετίζεται με την εφαρμογή της εργατικής και ασφαλιστική Νομοθεσίας, σε σχέση με το προσωπικό που απασχολούν αυτές οι Εταιρίες .
Από πλευρά μας δεν μπορούμε σαν Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, αλλά και σαν εργαζόμενοι, να ανεχτούμε στο χώρο των ΗΣΑΠ να διαμορφώνεται μια τέτοια απαράδεκτη κατάσταση, που εκτός των άλλων έχει δημιουργήσει έναν εργασιακό καθεστώς ΄΄ γαλέρας ΄΄ και ένα ατέλειωτο ΄΄ σκλαβοπάζαρο΄΄ ανυπεράσπιστων εργαζόμενων από τους κάθε λογής εργολάβους, είτε στην φύλαξη, είτε στην καθαριότητα .
Γι΄ αυτό, σας καλούμε να ορίσετε το συντομότερο δυνατό, κοινή σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους των υπηρεσιών των ΗΣΑΠ και τις Συνδικαλιστικές μας Οργανώσεις, προκειμένου να συζητηθούν όλα όσα πιο πάνω καταγγέλλουμε και να παρθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης και των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους και μπορούν να μας οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις .

Για τις Διοικήσεις

Οι Πρόεδροι Οι Γεν. Γραμματείς

Σ. Βασιλάκης Β. Σταθούσης

Κ. Δήμας Π. Παπακωνσταντίνου

 

Μοιραστείτε το!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Η Εφημερίδα μαςΠρόσφατα


Μάρτιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Πρωτοσέλιδα


Σχόλια

  1. Προφανώς έχετε παρανοήσει κάτι. Αναστείλαμε την κινητοποίηση μας και πενθούμε. Πενθούμε τους νεκρούς συνάδελφους, πενθούμε τους συμπολίτες μας που έφυγαν…

  2. Με βαθιά θλίψη στις καρδιές μας για το τραγικό σημερινό δυστύχημα, το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου, ως…


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com