Αρχική » Ανακοινώσεις » Ανακοινώσεις 2016 » Ανακοίνωση για την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων

Ανακοίνωση για την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων

Πειραιάς, 16/11/2016

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η λεγόμενη «ομιλοποίηση». Στην ουσία, όμως, το όλο εγχείρημα αφορά την αποψίλωση υπηρεσιών/δομών από τη ΣΤΑ.ΣΥ για να περιέλθουν στον ΟΑΣΑ, κατ’ εφαρμογή του νόμου 4337/2015, ο οποίος ουσιαστικά υιοθετεί το γνωστό «σχέδιο Δημητριάδη».

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό το σχέδιο συντάχθηκε και προωθήθηκε με μοναδικό στόχο την ενίσχυση του ΟΑΣΑ και την κατοχύρωση του ρόλου των διοικούντων του, εν όψει της ένταξης των ΣΤΑ.ΣΥ- ΟΑΣΑ και ΟΣΥ στο Υπερταμείο, αδιαφορώντας εάν οδηγεί σε… εκτροχιασμό μια ισχυρή, συμπαγή ΣΤΑ.ΣΥ. Οι εμπνευστές αυτού του μακιαβελικού σχεδίου είναι προφανές ότι πίσω από την αποψίλωση και την αποδυνάμωση της ΣΤΑ.ΣΥ «βλέπουν» την παράδοση των Αστικών Συγκοινωνιών σε ιδιώτες, με ο,τι αυτό συνεπάγεται.
  Για όλους αυτούς τους λόγους, για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο να παραμείνει η ΣΤΑ.ΣΥ ενιαία, με όλες τις υπηρεσίες και τις δομές της, ώστε να εξασφαλίζεται η βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
  Έτσι, τα Συνδικάτα, πέραν των πολλών καθημερινών εργασιακών προβλημάτων, παράλληλα με το κορυφαίο θέμα της υπογραφής της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έθεσαν σε πρώτη προτεραιότητα το επίσης φλέγον ζήτημα της λεγόμενης «ομιλοποίησης».
  Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε συντονισμός των Σωματείων και είχαμε στείλει στην ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών γραπτά αιτήματα για συναντήσεις, με πιο πρόσφατο το έγγραφό μας με ημερομηνία 20 Οκτωβρίου 2016. Όμως, τα αιτήματά μας δεν είχαν βρει ανταπόκριση ενώ, όπως διαπιστώσαμε, άρχισαν να γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις για την υλοποίηση του καταστροφικού για τη ΣΤΑ.ΣΥ σχεδίου.
  Με πρωτοβουλία της Ένωσής μας έγινε, στις 9 Νοεμβρίου 2016, δυναμική παρέμβαση στα γραφεία του ΟΑΣΑ ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, η οποία διακόπηκε. Εκεί γνωστοποιήσαμε τις θέσεις μας και τις αποφάσεις μας, να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την διατήρηση ενιαίας ΣΤΑ.ΣΥ. Ακολούθως, συνεδρίασε το Συντονιστικό των Σωματείων Εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ και εκτιμώντας τα δεδομένα αποφάσισε σειρά επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων.
  Ωστόσο, με την ανακοίνωση των κινητοποιήσεων πετύχαμε να πραγματοποιηθεί άμεσα η συνάντηση, που μέχρι τότε δεν είχε γίνει, με ευθύνη της ηγεσίας Υπουργείου. Ήταν φανερό ότι η πίεση που ασκήθηκε με την προκήρυξη των κινητοποιήσεων είχε φέρει ένα πρώτο αποτέλεσμα.
  Άλλωστε, είναι γνωστό σε όλους ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις αποτελούν το μεγαλύτερο «όπλο», που έχουν στην διάθεσή τους οι εργαζόμενοι για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, δεν αποτελούν μέθοδο «επαναστατικής γυμναστικής», ούτε «θερμόμετρο αγωνιστικότητας».
  Όπως έχει αποδειχθεί, πολλές φορές και μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν εάν αυτό το «όπλο» χρησιμοποιηθεί άσκοπα ή λανθασμένα το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό για τους εργαζόμενους.
  Η συνάντηση των Σωματείων με τον Υπουργό Μεταφορών έγινε, την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου και με το τέλος της, το συνδικαλιστικό κίνημα βρέθηκε σε καλύτερη θέση από προηγουμένως καθώς ο υπουργός υπαναχώρησε και εξέδωσε δελτίο τύπου με τίτλο «Δέσμευση του Υπουργού προς τα σωματεία για συστηματική διαβούλευση με την πλευρά των εργαζομένων του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ» ανακοινώνοντας δημόσια τα εξής:
  «Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δεσμεύτηκε ότι πριν την επικαιροποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), θα προηγηθεί διαβούλευση τόσο με τα Σωματεία των τριών Εταιρειών όσο και με τις Διοικήσεις τους, παρουσία του Υπουργού».
  Ακόμα, Υπουργός και Σωματεία συμφώνησαν ότι δεν θα μετακινηθεί κανένας εργαζόμενος και πως δεν θα ληφθεί καμία απόφαση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των εργαζόμενων.
  Αμέσως μετά την συνάντηση έγινε προσπάθεια να συνεδριάσει το Συντονιστικό των Σωματείων για να αποφασίσει για την παραπέρα στάση μας. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν και μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε το γιατί.
  Έτσι, με δεδομένο ότι δεν υπήρχε απόφαση του Συντονιστικού, συνεδρίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας. Το προεδρείο ενημέρωσε για τις εξελίξεις και συνεκτιμώντας τη συμφωνία με τον Υπουργό και την έναρξη του διαλόγου, που επιζητούσαμε, αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων.
  Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Ένωσή μας, που βρίσκεται, ιστορικά, στην πρωτοπορία του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας, θεωρεί ότι ο κομματικός συνδικαλισμός έχει μπει οριστικά στο περιθώριο της Ιστορίας.
  Οι πρακτικές, που υπαγορεύονται από μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, υστεροβουλίες και υπολογισμούς, έχουν καταδικαστεί από την κοινωνία αλλά και από τους εργαζόμενους καθώς η ζημιά, που προκαλούν είναι πολύ μεγάλη για όλους.
  Γι’ αυτό, η Ένωσή μας αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένη καθώς στην μακρόχρονη παρουσία της στο συνδικαλιστικό κίνημα επέλεγε, πάντοτε, να κάνει στοχευμένες κινήσεις, που απέφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και κυρίως της εξασφάλιζαν ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες.
Θεωρούμε αναγκαίο να επισημάνουμε προς «μονίμως ανησυχούντες» συναδέλφους ότι η περίοδος, που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη για να παίρνουμε θέση στην κερκίδα ως παρατηρητές και να θέτουμε αναπάντητα ερωτηματικά. Εάν πραγματικά θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι προς όλους τους συναδέλφους και κυρίως στις επόμενες γενιές εργαζομένων και στους επιβάτες οφείλουμε να ενημερώνουμε, να τοποθετούμαστε τεκμηριωμένα, να επιζητούμε τον διάλογο και να προχωράμε με προσεκτικά βήματα.
  Είναι καιρός να σταματήσουν οι ασκήσεις «επαναστατικής γυμναστικής», ο συνδικαλισμός του «facebook» και των εντυπώσεων και να επικρατήσει στο συνδικαλιστικό κίνημα η αναγκαία σοβαρότητα και ωριμότητα, ώστε να ξεφύγει από την απομόνωση, που έχει περιέλθει, να σταματήσει να δίνει «τροφή» σε όσους επιβουλεύονται την συνδικαλιστική δράση και να διαμορφώσει νέες αντιλήψεις, πρακτικές και συμμαχίες.
  Από την πλευρά μας είναι σαφές ότι δεν επαναπαυόμαστε ούτε εφησυχάζουμε από υπουργικές ανακοινώσεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τίποτα δεν θα μας χαριστεί από καμία κυβέρνηση! Όλα κατακτώνται και για να ανατραπούν τα σχέδια της «ομιλοποίησης» χρειάζεται διαμόρφωση στρατηγικής, υπεύθυνες κινήσεις, με σύμμαχο και όχι «απέναντι» το επιβατικό κοινό.
  Γι’ αυτό, δεν δεχόμαστε να γίνουμε παρακολουθήματα αδιέξοδων πρακτικών και συμπεριφορών, που οδηγούν τους εργαζόμενους σε νέες ήττες, σκορπώντας απογοήτευση. Όπως κάνουμε πάντα θα συμμετάσχουμε στο διάλογο και από το αποτέλεσμα θα καθορίσουμε την παραπέρα στάση μας.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας
Ε. Ρενιέρης                           Π. Κοντόγιαννης

Μάρτιος 2024