Αρχική » Ανακοινώσεις » Ανακοινώσεις 2013 » Ανακοίνωση Σωματείων ΣΤΑΣΥ για τις τελευταίες εξελίξεις

Ανακοινώσεις


Δελτία τύπου


Αλληλογραφία


Επικαιρότητα

Ανακοίνωση Σωματείων ΣΤΑΣΥ για τις τελευταίες εξελίξεις

-ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΣΑΠ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΜ
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ.ΣΥ.

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
    Γνωρίζαμε ότι από την αρχή του χρόνου θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε την πιο σκληρή επίθεση όλων των εποχών στις αποδοχές και στις κατακτήσεις μας με τη βίαιη κατάργηση της Συλλογικής μας Σύμβασης και της ένταξής μας στο ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο.
   Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους ότι ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και στο ν. 4093/12, το περιβόητο «Μνημόνιο 3», που προέβλεπε την ένταξή μας στο ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, έγιναν από τα Σωματεία της ΣΤΑ.ΣΥ. οι δυναμικότερες και μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις της τελευταίας 10ετίας.
  Οι κινητοποιήσεις αυτές συνεχίστηκαν και μετά την ψήφιση του νόμου, ενάντια στον προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει τη μείωση της μισθοδοσίας των εργαζόμενων στη ΣΤΑ.ΣΥ. περίπου κατά 30%. (από 99 εκ. σε 71 εκ.)
   Παράλληλα, ξεκινήσαμε διαβουλεύσεις με τη νέα Διοίκηση της Εταιρείας  για να αποτρέψουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της πολιτικής για τους εργαζόμενους της ΣΤΑ.ΣΥ. Υπήρξε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας, όπου μας ενημέρωσε ότι: γίνονται συζητήσεις μεταξύ των δύο Υπουργείων (Μεταφορών και Οικονομικών) για το θέμα της ένταξής μας ή όχι στο ενιαίο μισθολόγιο του στενού Δημόσιου Τομέα. Εκτίμησή του, μας είπε, είναι ότι υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη και σε τρεις – τέσσερις ημέρες, το όλο θέμα θα έχει ξεκαθαρίσει και θα μας απαντήσει οριστικά.
   Ακολούθησε κοινή σύσκεψη όλων των Σωματείων για να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Εκεί κρίναμε κατ’ αρχάς ως θετικό το γεγονός ότι ξεκίνησε ένας διάλογος και με το Υπουργείο Οικονομικών,  αν και όλοι εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας, ότι ενδεχομένως να πρόκειται για μια επικοινωνιακή – παρελκυστική τακτική. Όμως, οι προθεσμίες, που μας έδιναν για οριστική απάντηση ήταν πολύ κοντινές άρα και διαχειρίσιμες.
   Γι’ αυτό, μετά από συζήτηση καταλήξαμε ομόφωνα όλα τα Σωματεία της ΣΤΑ.ΣΥ., παρά την  αρχική πρόταση του προέδρου του ΣΕΛΜΑ για απεργία διαρκείας, να δώσουμε αυτό το χρονικό περιθώριο των ολίγων ημερών, διαμηνύοντας όμως, ότι εάν γίνουν μονομερείς ενέργειες και βίαιη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, θα ξεκινήσουμε τις επόμενες ημέρες σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων σε όλα τα επίπεδα. Αυτό το κοινοποιήσαμε με κοινό Δελτίο Τύπου όλων των Σωματείων στα Μ.Μ.Ε.
   Ωστόσο, εντελώς ξαφνικά και χωρίς καμία συνεννόηση, κάποια μέλη του Σωματείου ΣΕΛΜΑ, τη Δευτέρα το πρωί 7/1/2013 κατέλαβαν τον πύργο ελέγχου εισόδου – εξόδου των συρμών στα Σεπόλια, εμποδίζοντας τα τραίνα να βγουν στην κυκλοφορία.
   Όπως αρχικά πληροφορηθήκαμε αφορμή γι’ αυτό υπήρξε η μη ένταξη των εξαρτώμενων μελών των εργαζόμενων στο νέο Συμβόλαιο της ιδιωτικής ασφάλισης.
  Αυτό όμως ήταν σε γνώση όλων των Σωματείων, ότι δηλαδή για τα εξαρτώμενα μέλη θα ακολουθούσε ξεχωριστός διαγωνισμός, για λόγους τακτικής που όλοι μας γνωρίζαμε.

   Πράγματι, οι όροι αυτού του Συμβολαίου έχουν ήδη ετοιμαστεί από την Δ/νση Προμηθειών της ΑΜΕΛ. Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτό που κινδυνεύει αν καταργηθεί το σύνολο των ΣΣΕ, αλλά και άλλες παροχές, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, επιδόματα παιδιών για σπουδές κ.λπ,  αλλά και το ασφαλιστήριο  συμβόλαιο  όλων των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
   Είναι γεγονός ότι το κάθε Σωματείο έχει τη συνδικαλιστική αυτονομία και μπορεί να παίρνει τις οποιεσδήποτε αποφάσεις για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μελών του. 
 Όταν όμως το σύνολο των εργαζομένων βρίσκεται απέναντι σε ένα καθοριστικό θέμα που αφορά τη μεγαλύτερη κατάκτηση του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος και είναι οι συλλογικές συμβάσεις, απαιτείται σχέδιο, συνεννόηση, συγκέντρωση δυνάμεων, τακτική και στρατηγική.
– Αγωνιστική στάση δεν είναι μια ενέργεια αποσπασματική, ατελέσφορη και πολιτικά ορφανή από συμμαχίες, που διαιρεί τους εργαζόμενους και αποσυντονίζει την κοινή δράση των Σωματείων .
– Αγωνιστική στάση δεν είναι η ευκολία που προσφεύγεις κάθε φορά στην εύκολη λύση των εντυπώσεων. Ένα τέτοιο σοβαρό θέμα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως όχημα για προσωπικούς και ιδιοτελείς σχεδιασμούς. Μάλλον αδυναμία δείχνουν τέτοιες ενέργειες.
Αγωνιστική στάση δεν είναι να ζητάς δέσμευση από τον Δ/ντα Σύμβουλο να υποβάλλει ερωτήματα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που αφορούν τη συνέχιση ισχύος ή όχι των Συλλογικών Συμβάσεων, όταν γνωρίζεις εκ των προτέρων τις αρνητικές απαντήσεις που θα λάβεις (βλέπε σχετική εγκύκλιο  του Γεν. Λογιστηρίου για κατάργηση των Σ.Σ.Ε.).
– Αγωνιστική στάση δεν είναι η γραμμή μιας συντεχνιακής αντίληψης περί δήθεν πλεονασματικού φορέα. Αντίθετα δείχνει πολιτική ανεπάρκεια και πολιτική μυωπία, γιατί η επιλογή των ιδιωτικοποιήσεων δεν ξεχωρίζει ελλειμματικές ή πλεονασματικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
   Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η ανέξοδη «αγωνιστικότητα», οι ανερμάτιστες αποφάσεις χάριν εντυπωσιασμού και οι παρορμητικές συμπεριφορές, όχι μόνο δε βοηθούν αλλά δυσχεραίνουν την επίλυση των προβλημάτων και την κοινή δράση όλων των εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη συγκυρία .
  Από την πλευρά μας σαν Σωματεία θα προσπαθήσουμε να βρούμε ξανά τον κοινό βηματισμό μας και να ενισχύσουμε την ενότητα στη δράση μας. Αυτό που επιθυμούν και οι 2.500 εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ και αποτελεί μονόδρομο για όλους μας. Αν πραγματικά θέλουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα και να αποτρέψουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις για όλους τους εργαζόμενους από αυτή την πολιτική των βάρβαρων μνημονίων.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Οι Διοικήσεις

Υ.Γ. Μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εταιρείας, ενημερωθήκαμε ότι, σήμερα Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στις 19:30, επίκειται συνάντηση των Διοικήσεων ΣΤΑ.ΣΥ. – Ο.ΣΥ. και της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών με τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα. Οι διοικήσεις των Σωματείων μας, θα πάρουν τις οριστικές αποφάσεις τους για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, μετά την έκβαση της σημερινής συνάντησης.

 

 

 

 

Μοιραστείτε το!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Η Εφημερίδα μαςΠρόσφατα


Νοέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Πρωτοσέλιδα


Σχόλια

  1. Προφανώς έχετε παρανοήσει κάτι. Αναστείλαμε την κινητοποίηση μας και πενθούμε. Πενθούμε τους νεκρούς συνάδελφους, πενθούμε τους συμπολίτες μας που έφυγαν…

  2. Με βαθιά θλίψη στις καρδιές μας για το τραγικό σημερινό δυστύχημα, το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου, ως…


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com