Αρχική » Ανακοινώσεις » Ανακοινώσεις 2015 » Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα : Τροποποίηση Καταστατικού

Ανακοινώσεις


Δελτία τύπου


Αλληλογραφία


Επικαιρότητα

Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα : Τροποποίηση Καταστατικού

Πειραιάς, 24/11 /2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου και ώρα 11π.μ στην αίθουσα εκπαίδευσης στο σταθμό της Καλλιθέας με θέμα: Τροποποίηση Καταστατικού

 

 

  Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
  Τα τελευταία χρόνια έγινε η ενοποίηση των τριών συγκοινωνιακών φορέων των μέσων σταθερής τροχιάς (ΗΣΑΠ, Μετρό και Τραμ), όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε ενταχθεί σε μια εταιρεία, στη ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ, βρισκόμαστε υπό ενιαία Διοίκηση, έχουμε κοινούς όρους μισθοδοσίας και ίδιες θεσμικές ρυθμίσεις καθώς υπογράφτηκε, για πρώτη φορά, ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και εργαζόμαστε με τον ίδιο Κανονισμό Εργασίας.
  Είναι προφανές ότι αυτά τα δεδομένα διαμορφώνουν νέες συνθήκες για τους όρους άσκησης της συνδικαλιστικής δράσης. Ο συντονισμός, η συνεννόηση, η ενιαία έκφραση και η εκπροσώπηση όλων των εργαζόμενων της εταιρείας, ανεξάρτητα σε ποιόν φορέα εργάζονταν παλαιότερα και ανεξάρτητα της ειδικότητας του καθενός, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.
  Ταυτόχρονα είναι σαφές ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν εξυπηρετείται από την παράλληλη ύπαρξη επτά (7) ή οκτώ (8) συνδικαλιστικών οργανώσεων στον ίδιο εργασιακό χώρο!
  Η διαίρεση και ο κατακερματισμός της εκπροσώπησης των εργαζόμενων σίγουρα δεν είναι προς όφελος μας. Αντίθετα, ευνοεί την διατήρηση και συνέχιση των αυθαιρεσιών των εκάστοτε κυβερνήσεων και διοικήσεων, αποδυναμώνοντας τις διεκδικήσεις των δικαιωμάτων μας και κυρίως τη διεκδίκηση της αποκατάστασης των αποδοχών μας, που αποτελεί βασικό αίτημα του επόμενου διαστήματος.
  Οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε ότι εάν η συνδικαλιστική έκφραση μέσα στον χώρο της ΣΤΑ.ΣΥ ήταν ενιαία θα μπορούσαμε να είχαμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα τόσο στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όσο και στις παρεμβάσεις μας για τον Κανονισμό Λειτουργίας και το Οργανόγραμμα.
  Δυστυχώς, όμως, μια μικρή μερίδα συναδέλφων, «ενδεδυμένη» με τον τίτλο του συνδικαλιστή, παραμερίζει το κοινό όφελος του συνόλου για να διατηρήσει τα δικά της «παραγοντίστικα» κεκτημένα και αποτελεί τροχοπέδη στην διαμόρφωση ενός ενιαίου συνδικαλιστικού οργάνου για ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους μας.

  Η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ με ιστορία, αγώνες, δράση και εμπειρία ενός περίπου αιώνα, αναδείχθηκε σε σημαντικό, συνεπή, πρωτοπόρο και αποτελεσματικό εκπρόσωπο των εργαζόμενων στους ΗΣΑΠ, με σημαντικές κατακτήσεις και επιτυχίες στην υπεράσπιση των συμφερόντων τους και με αποφασιστική συμβολή στο κίνημα των εργαζόμενων στις Μεταφορές και γενικότερα στο συνδικαλιστικό κίνημα.
  Μπροστά στα νέα δεδομένα η Ένωσή μας δεν μπορούσε να παραμείνει αδρανής: Ξεπέρασε διαχωριστικές πρακτικές και ανέδειξε, από την πρώτη στιγμή της ενοποίησης των τριών εταιρειών (ΗΣΑΠ, Μετρό, Τραμ), την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου συνδικαλιστικού οργάνου, που θα αντιπροσωπεύει όλους τους εργαζόμενους, κατοχυρώνοντας την ενιαία έκφραση για τα έτσι και αλλιώς κοινά εργασιακά προβλήματα.
  Γι’ αυτό, πήραμε πρωτοβουλία και πραγματοποιήσαμε καλέσματα προς τα άλλα Σωματεία του χώρου για να εξετάσουμε από κοινού τη διαμόρφωση ενός νέου, ενωτικού, δυνατού Σωματείου. Δυστυχώς, τις πιο πολλές φορές βρήκαμε «ώτα μη ακουόντων», καθώς υπάρχουν κάποιοι που δεν συμφωνούν και άλλοι που συμφωνούν μόνο στα…. λόγια.
  Στις αρχές Οκτωβρίου κάναμε άλλη μια προσπάθεια καλώντας τα Σωματεία του χώρου σε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ένωσης για να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή, που θα εξετάσει την σύνταξη Καταστατικού νέου Σωματείου. Δυστυχώς, κανένα Σωματείο δεν ανταποκρίθηκε….
  Οι πρακτικές του παρελθόντος, της «απομόνωσης» και της διασφάλισης της προσωπικής «συνδικαλιστικής ύπαρξης» φαίνεται ότι ακόμα «ζουν και βασιλεύουν» – όπως λέει ο λαός- μέσα στην εταιρεία. Όμως, έως εδώ! Η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ έχει ήδη τραβήξει κόκκινη γραμμή με το παρελθόν και έχει ήδη πάρει πρωτοβουλίες για να συναντηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία. Για να σταματήσει το καταστροφικό, αναποτελεσματικό και δηλητηριώδες «διαίρει και βασίλευε».
  Γι’ αυτό, πήραμε πρωτοβουλίες και με τροποποιήσεις καταστατικού- όπου χρειαζόταν- ή απλώς με αποφάσεις οργάνων, διευρύναμε όλες τις δομές που είχαμε δημιουργήσει, ώστε να εξυπηρετούνται πλέον ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι στη ΣΤΑ.ΣΥ. Σε αυτή την κατεύθυνση:

 •  Τροποποιήσαμε τον Κανονισμό Λειτουργίας και Παροχών (καταστατικό) ο οποίος έχει λάβει την μορφή του «Κεφαλαίου Επικουρικής Αποζημίωσης και Λοιπών Παροχών Προσωπικού Σταθερών Συγκοινωνιών» (Κ.Ε.Α.Π. – ΣΤΑ.ΣΥ).  Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (2014), που υπογράψαμε, μέσα στην «καταιγίδα» των ανατροπών και της διάλυσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καταφέραμε, για πρώτη φορά, να προβλεφθεί η δυνατότητα συμμετοχής και ένταξης στο Κ.Ε.Α.Π. – ΣΤΑ.ΣΥ., όσων από τους συναδέλφους μας στην ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ το επιθυμούν.
 •  Τροποποιήσαμε το καταστατικό του Συνεταιρισμού μας και πλέον μπορούν ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι στη ΣΤΑ.ΣΥ να γίνουν μέλη και να επωφελούνται από τις παροχές του .
 •  Τροποποιήσαμε το καταστατικό του Ταμείου Αδελφότητας για να μπορεί να παρέχεται νομική κάλυψη σε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους, που επιθυμούν να συμμετάσχουν ανεξάρτητα σε ποιο φορέα εργάζονταν, εάν έχουν δικαστικές εμπλοκές για υπηρεσιακούς λόγους.
 •  Κατασκηνώσεις: Είχαν δημιουργηθεί πριν από πολλά χρόνια για τα παιδιά των εργαζόμενων στους ΗΣΑΠ αλλά πλέον εξυπηρετούνται και φιλοξενούνται τα παιδιά ΟΛΩΝ των συναδέλφων στη ΣΤΑ.ΣΥ.
 •  Παιδικός σταθμός Νέου Φαλήρου: Είχε δημιουργηθεί για τα παιδιά εργαζόμενων στους ΗΣΑΠ. Παραχωρήθηκε για χρήση στον Δήμο με κατοχύρωση της κατά προτεραιότητα εξυπηρέτησης των παιδιών ΟΛΩΝ των συναδέλφων στη ΣΤΑ.ΣΥ

  Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

  Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ αλλά και το συνδικαλιστικό κίνημα στον χώρο βρίσκονται σε σημαντικές, ιστορικής σημασίας, προκλήσεις για το επόμενο διάστημα. Οι διεκδικήσεις μας πρέπει να είναι αποφασιστικές, δυναμικές, με ενιαίο στόχο και εκπροσώπηση του συνόλου των συναδέλφων. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας:

 • To κυβερνητικό σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών.
 • Η καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου.
 • Το ασφαλιστικό.
 • Η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις και στο νόμο για τον συνδικαλισμό

  Όλα αυτά απειλούν να «ανατινάξουν» τις δημόσιες συγκοινωνίες αλλά και τις εργασιακές σχέσεις, να πισωγυρίσουν την ίδια τη ζωή μας και να φέρουν όλους τους εργαζόμενους σε ακόμα δυσχερέστερη θέση.

  Θα το επιτρέψουμε; Και πως θα αντισταθούμε σε όλα αυτά; Με την πολυδιάσπαση των 7 ή 8 Σωματείων σε έναν εργασιακό χώρο, με το καθένα να «τραβάει» τον «δρόμο» του για να δικαιολογεί την ύπαρξή του;

Οι ευθύνες για όλους μας είναι μεγάλες. Κανένας δεν δικαιούται να μείνει αδρανής:

 • Οι συνδικαλιστές είναι υποχρεωμένοι να ξεπεράσουν αγκυλώσεις, προσωπικές τακτικές και μικροσυμφέροντα και να βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους την δημιουργία ενός νέου, ενιαίου συνδικαλιστικού οργάνου.

  Όσοι συνεχίσουν την οπισθοδρομική, συντηρητική, αναποτελεσματική πρακτική του «διαίρει και βασίλευε» αναλαμβάνουν ιστορικές ευθύνες απέναντι σε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους στη ΣΤΑ.ΣΥ αλλά και στο κίνημα των εργαζόμενων στις Μεταφορές.

  • Οι συνάδελφοι στη ΣΤΑΣΥ οφείλουν και αυτοί να κινητοποιηθούν για να απαιτήσουν, να διεκδικήσουν και συμμετάσχουν ενεργά ώστε να αποκτήσει ο χώρος ενιαία, ισχυρή, συνδικαλιστική εκπροσώπηση και έκφραση.

  Οι αγώνες, που έχουμε μπροστά μας, στο επόμενο διάστημα θα είναι πολύπλευροι και χρειάζονται ενωτική δράση, με μαζικότητα που μόνο ένα ενιαίο Σωματείο μπορεί να διασφαλίσει.

  Το διεκδικητικό πλαίσιο έχει τεθεί και παραμένει επιτακτικά επίκαιρο:

 •  Υπογραφή νέας ΣΣΕ
 •  Ριζική αναμόρφωση του Κανονισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας και του Οργανογράμματος
 •  Κατάργηση των μνημονιακών νόμων
 •  Αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών μας
 •  Ανάπτυξη των ΔΗΜΟΣΙΩΝ συγκοινωνιών, με κοινωνικό χαρακτήρα.

 Σε αυτά θα προσθέσουμε ότι:

  • Η αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών να γίνει με αποκλειστικό στόχο την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την κατοχύρωση του κοινωνικού έργου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με επαρκή χρηματοδότηση, η οποία διασφαλίζει τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των συγκοινωνιών.

  Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
  Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις. Οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται πιεστικά. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας.
  Γι’αυτό, η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ παίρνει πρωτοβουλία και πραγματοποιεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την τροποποίηση του Καταστατικού ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο Σωματείο ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι στη ΣΤΑ.ΣΥ, ανεξάρτητα από ειδικότητα και από ποια εταιρεία προέρχεται ο καθένας.

Όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο!

Για τη Διοίκηση

Ο Πρόεδρος                Ο Γεν. Γραμματέας

Ε. Ρενιέρης                 Π. Κοντογιάννης

Μοιραστείτε το!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Η Εφημερίδα μαςΠρόσφατα


Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Πρωτοσέλιδα


Σχόλια

 1. Προφανώς έχετε παρανοήσει κάτι. Αναστείλαμε την κινητοποίηση μας και πενθούμε. Πενθούμε τους νεκρούς συνάδελφους, πενθούμε τους συμπολίτες μας που έφυγαν…

 2. Με βαθιά θλίψη στις καρδιές μας για το τραγικό σημερινό δυστύχημα, το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου, ως…


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com