Αρχική » Ανακοινώσεις » Ανακοινώσεις 2013 » ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ανακοινώσεις


Δελτία τύπου


Αλληλογραφία


Επικαιρότητα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΣΑΠ     

Τηλ.: 210 41.19.965 – 210. 41.79.482, Fαχ: 210.41.26.322

http : // www . isap – union.gr • E-mail: info @ isap – union.gr

 

Πειραιάς, 19/7/2013

 

          

    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η       

 

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,

Μετά από τρία χρόνια διαδοχικών επιθέσεων ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα και στις αποδοχές μας βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα ολομέτωπη επιδρομή με στόχο την πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων.

Αυτή ξεκινάει με το καινούργιο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο, που ψηφίστηκε, για άλλη μια φορά, από τη Βουλή, με διαδικασίες- εξπρές και με οριακή πλειοψηφία, για να αρχίσει μια νέα φοροεπιδρομή, να καθιερωθούν καινούργια χαράτσια και να μειώσουν ακόμα περισσότερο τις ήδη «κουτσουρεμένες» αποδοχές μας αλλά και να ισοπεδωθούν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις.

Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει μια λαίλαπα απολύσεων στον Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, που άρχισε από την ΕΡΤ και συνεχίζεται στους Δήμους με την απόλυση Δημοτικών Αστυνομικών και σχολικών φυλάκων και θα επεκταθεί στην Παιδεία και στην Υγεία χωρίς ακόμα κανένας να γνωρίζει ποιος κλάδος θα είναι ο επόμενος στόχος.

Το μόνο, που γνωρίζουμε ότι μέχρι τα τέλη του 2014 θα πρέπει να οδηγηθούν στην ανεργία άλλοι 25.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Όποια προσχήματα και εάν αναζητηθούν, όποιες φραστικές ωραιοποιήσεις και εάν ακουστούν περί κινητικότητας, διαθεσιμότητας κ.ο.κ. είναι απολύτως βέβαιο ότι όλοι αυτοί οι συνάδελφοι, από τη μια μέρα στην άλλη, θα δουν να ανατρέπεται η ζωή τους, να μένουν στον δρόμο με τις οικογένειές τους.

Είναι σαφές ότι οι νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις στα εργασιακά, οι διαθεσιμότητες, η κινητικότητα και εν τέλει οι απολύσεις, η ανεργία που έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, οι συνεχείς επιστρατεύσεις, τα νέα χαράτσια που προωθούνται με το νέο φορολογικό, τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ο νέος μηχανισμός υπονόμευσης της συλλογικής διαπραγάτευσης κι όλα όσα έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και έχουν στερήσει βασικά δημοκρατικά δικαιώματά τους, δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα.

Ας καταλάβουν επιτέλους Κυβέρνηση και Τρόικα ότι οι εργαζόμενοι:

                                       «Είμαστε άνθρωποι και δε θα γίνουμε αριθμοί».

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η νέα Διοίκηση του Σωματείου μας καλείται μέσα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι στην χώρα, να σταθεί στο πλευρό όλων των συναδέλφων και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.

Γι’ αυτό, πρώτη και βασική επιδίωξη είναι να υπάρξει μια ενωτική, αγωνιστική πορεία, χωρίς τεχνητούς διαχωρισμούς, τόσο στην Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ όσο και σε ολόκληρη την ΣΤΑ.ΣΥ.

Πιστεύουμε ότι η ενότητα, η αγωνιστικότητα, η αλληλεγγύη είναι τα βασικότερα όπλα, που μπορούμε να αντιτάξουμε και να αποκρούσουμε κάθε νέα επίθεση ενάντια σε εργασιακές σχέσεις και αποδοχές.

Παράλληλα, πιστεύουμε ότι με τον ίδιο ενωτικό, αγωνιστικό δρόμο, που ακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια, θα μπορέσουμε να πετύχουμε κατακτήσεις για να βελτιώσουμε την θέση μας σε αυτή την δύσκολη περίοδο, που διανύουμε.

Γι’ αυτό, βασική προτεραιότητα μας είναι η συνεννόηση ανάμεσα στα σωματεία στον χώρο της νέας Εταιρείας, ΣΤΑ.ΣΥ, έτσι ώστε να απαλειφθούν οι όποιες διαφορές έχουμε και μοναδικός γνώμονας να είναι αυτά που μας ενώνουν.

Σε αυτή την κατεύθυνση αποτελούν για το νέο Δ.Σ του Σωματείου μας βασικές επιδιώξεις:

 • Η υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κάτω από το καθεστώς της επίταξης, που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στις προσπάθειές μας, διεκδικούμε την υπογραφή νέας ΣΣΕ, που θα κατοχυρώνει θεσμικά και οικονομικά αιτήματά μας. Ήδη, έγιναν όλες οι αναγκαίες νομικές ενέργειες και καταρτίζεται σχέδιο Σ.Σ.Ε σε συνεργασία με όλα τα σωματεία της ΣΤΑ.ΣΥ. Η κατεύθυνσή μας είναι να υπάρξουν ρυθμίσεις, οι οποίες θα είναι ενιαίες και θα αφορούν όλους τους εργαζόμενους στη ΣΤΑ.ΣΥ ανεξάρτητα σε ποια από τις πρώην εταιρείες (ΗΣΑΠ- ΑΜΕΛ- ΤΡΑΜ) εργαζόταν ο καθένας. Σε κάθε περίπτωση πρότασή μας είναι οι Σ.Σ.Ε που όλα τα Σωματεία έχουν κατοχυρώσει τα προηγούμενα χρόνια να εξακολουθούν να ισχύουν.
 • Διεκδικούμε την άρση της επίταξης. Η πολιτική επιστράτευση είναι ακραίο, αυταρχικό μέτρο, που έλαβε η κυβέρνηση, για να ανακόψει τις αγωνιστικές διεκδικήσεις μας, χωρίς, φυσικά, να το πετύχει. Η συνέχιση της επίταξης δεν επιβεβαιώνει παρά την απόφαση της κυβέρνησης να διολισθαίνει στον αυταρχισμό. Από την πλευρά μας διεκδικούμε την άμεση άρση της επίταξης τόσο με συνδικαλιστικές παρεμβάσεις όσο και με νομικές ενέργειες, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
 • Παρεμβαίνουμε για την σύνταξη νέου Κανονισμού Εργασίας. Το πρώτο σχέδιο Κανονισμού Εργασίας, που είχε συνταχθεί, επιστράφηκε από το Σωματείο μας ως «απαράδεκτο» ενώ εκφράσαμε την διαφωνία μας και σε δεύτερο σχέδιο, το οποίο μας κοινοποιήθηκε. Εμείς, υποστηρίζουμε την σύνταξη Κανονισμού Εργασίας, ανάλογος αυτού που υπήρχε επί χρόνια στους ΗΣΑΠ και θεωρούμε ότι είχε θετική συμβολή στην εργασία κατοχυρώνοντας τους εργαζόμενους απέναντι σε τυχόν προσπάθειες καταστρατήγησης των δικαιωμάτων τους. Γι’ αυτό, κάνουμε παρέμβαση στη σύνταξη του νέου Κανονισμού και παρακολουθούμε στενά το θέμα καταθέτοντας προτάσεις.
 • Ανθυγιεινό επίδομα. Εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το θέμα, η οποία όμως δεν ήταν σύμφωνη με τις προτάσεις των Συνδικάτων και κρίθηκε ότι δεν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Έτσι, το Σωματείο μας όπως και τα άλλα Σωματεία στη ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ έκανε παρέμβαση για την ανατροπή της συγκεκριμένης ΚΥΑ και την έκδοση νέας που αποκαθιστά τις αδικίες. Η παρέμβασή μας αποδείχτηκε αποτελεσματική και η Διοίκηση της Εταιρείας δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις ώστε να ρυθμιστεί το θέμα του ανθυγιεινού επιδόματος σύμφωνα με τις προτάσεις των Συνδικάτων. Πάντως, δεν εφησυχάζουμε και παρακολουθούμε στενά το θέμα και τις εξελίξεις.
 • Οργανόγραμμα. Αταλάντευτη θέση μας είναι ότι η εξέλιξη του προσωπικού πρέπει να γίνεται με βάση την επετηρίδα και την αξιολόγηση, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό επιδιώκουμε να κατοχυρωθεί και με το νέο οργανόγραμμα.

       Εκτός από τις παραπάνω βασικές επιδιώξεις, το νέο Δ.Σ θα βρίσκεται στο πλευρό όλων των συναδέλφων στους χώρους δουλειάς, με διαρκή ενημέρωση για όλες τις παρεμβάσεις μας και ακούγοντας τις προτάσεις όλων. Αποτελεί ίσως την πρώτη προτεραιότητα για τη διοίκηση η διαρκής παρουσία της στους εργασιακούς χώρους, η παρακολούθηση για την διασφάλιση της ποιότητας των συνθηκών δουλειάς καθώς και η αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων παρουσιάζονται καθημερινά.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

   Μέσα σε αυτές τις εκρηκτικές συνθήκες, που όλοι βιώνουμε, δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Με συνδικαλιστικές παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικούμε την βελτίωση των θέσεων μας.

   Σε αυτό το πλαίσιο αυτές τις ημέρες το νέο προεδρείο του Σωματείου μας μαζί με τα προεδρεία και των άλλων σωματείων της ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ, του ΟΣΕ και της ΟΣΥ είχε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών (Υπουργό, Υφυπουργό και γεν Γραμματέα), στην οποία η συζήτηση επικεντρώθηκε στα εξής θέματα:

 1. Επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας : Συμφωνήθηκε και υπήρξε κατηγορηματική δέσμευση από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου για την έκδοση νέας ή τη διόρθωση της ήδη εκδοθείσας ΚΥΑ τις αμέσως επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις αρχικές προτάσεις των Σωματείων, που θα αποκαθιστά τις αδικίες. Εκκρεμεί το θέμα της ημερομηνίας έναρξης καταβολής του επιδόματος, δηλαδή αν θα καταβληθεί από 1/6/2013 ή από 1/1/2013 (αναδρομικά). Δυστυχώς το Γενικό Λογιστήριο του Kράτους επικαλείται ρυθμίσεις που δεν υφίστανται. Εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε ότι είναι αναιτιολόγητες προφάσεις κάποιων «παραγοντίσκων» με γραφειοκρατικές αντιλήψεις. Άλλωστε είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αλλοίωσαν τις προτάσεις των Σωματείων για το επίδομα και μας έβαλαν στη διαδικασία-περιπέτεια για διόρθωση ή επανέκδοση της ΚΥΑ .
 2. Επίταξη των εργαζόμενων στη ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ.: Από την πλευρά μας καταγγέλθηκε έντονα η συνέχιση της «επιστράτευσης» ενώ η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών συμφώνησε ότι είναι ένα «ακραίο και αυταρχικό μέτρο» και ότι θα εισηγηθεί να δοθεί πολιτική λύση το αμέσως επόμενο διάστημα για την άρση της.
 3. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: Καταθέσαμε την πρόθεσή μας για την υπογραφή νέας ΣΣΕ. Από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών υπήρξε θετική ανταπόκριση και δόθηκε ήδη εντολή στις Διοικήσεις των Εταιριών να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος με τα Σωματεία για την υπογραφή ΣΣΕ. Όπως προαναφέρθηκε τα προεδρεία των Σωματείων καταρτίζουν ήδη σχέδιο ΣΣΕ.
 4. Αποκρατικοποιήσεις : Εκφράσαμε έντονα την αντίθεσή μας για τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στο «ξεπούλημα» του ΟΣΕ. Είναι ένα θέμα που αφορά τους εργαζόμενους των συγκοινωνιών, αλλά και όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο και μέσο, το Δημόσιο και Κοινωνικό Χαρακτήρα των Συγκοινωνιών. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση, με ανοιχτή επιστολή τους, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες ενημερώνουν το επιβατικό κοινό για το στόχο και τις διεκδικήσεις τους, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν την απαξίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς, που επιχειρεί η Κυβέρνηση με τελικό στόχο το ξεπούλημά τους. Τα Συνδικάτα στις μεταφορές θεωρούν ότι ο αγώνας για φτηνό εισιτήριο, ποιότητα και ασφάλεια είναι κοινός αγώνας με την ελληνική κοινωνία που υποφέρει από τις αντιλαϊκές κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές.

Το Προεδρείο της Ένωσής μας έθεσε μεταξύ άλλων το θέμα της έλλειψης προσωπικού. Τονίσαμε ότι οι νέες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των ελλείψεων είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες καθώς το νέο προσωπικό θα απαιτηθεί να υποστεί πολυδάπανη και χρονοβόρα εκπαίδευση προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του και να αποκτήσει την ανάλογη τεχνογνωσία . Όλα αυτά καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη της επαναφοράς των μεταταγμένων και απολυμένων συναδέλφων μας. Έτσι προκύπτει ξεκάθαρα ότι διευκολύνει την εταιρεία στην άμεση και αποτελεσματική κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού που αντιμετωπίζει. Η ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το θέμα.

  Σε αυτό το σημείο τέθηκαν υπόψη της ηγεσίας του Υπουργείου δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία έκαναν αναφορές στο ενδεχόμενο να τεθούν σε διαθεσιμότητα εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. Από την ηγεσία του Υπουργείου εκφράστηκε άγνοια και αναγνωρίστηκε ότι στη ΣΤΑ.ΣΥ υπάρχει ανάγκη από προσωπικό και προσλήψεων. Ωστόσο, εμείς δεν εφησυχάζουμε. Παρακολουθούμε, με πολύ προσοχή, το μείζον αυτό, θέμα και είμαστε πάντα έτοιμοι να παρέμβουμε αγωνιστικά και αποφασιστικά όχι μόνο για την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας αλλά και για την ενίσχυση του προσωπικού.

   Δίχως να θέλουμε να αμφισβητήσουμε εκ των προτέρων τις προθέσεις του Υπουργείου, η πορεία των κυβερνήσεων ιδιαίτερα των τελευταίων τριών ετών, μας καθίστα εξαιρετικά επιφυλακτικούς και μας αναγκάζει να μην εφησυχάζουμε και να παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις .

   Σας υπενθυμίζουμε ότι από τις 25 Μαΐου 2013 επεκτάθηκε η πρόσθετη ασφάλιση των εργαζόμενων και πλέον καλύπτει και τα εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγο και παιδιά, μέχρι την συμπλήρωση του 25ου έτους).

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Στην προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε δεν υπάρχει πολυτέλεια να λείπει κανένας. Όλοι μαζί, ενωτικά, πρέπει να συσπειρωθούμε γύρω από το Σωματείο.

Από την πλευρά μας, με ανακοινώσεις, δελτία τύπου και μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα του Σωματείου (www.isapunion.gr) θα φροντίζουμε να ενημερώνονται όλοι οι συνάδελφοι για κάθε εξέλιξη, για κάθε νέο, που μας αφορά.

Καλούμε όλες και όλους να παρακολουθείτε την δραστηριότητα του Σωματείου, να ενημερώνεστε, να κάνετε προτάσεις, διότι μόνο με την συμμετοχή όλων μπορούμε να κάνουμε το Σωματείο πιο δυνατό, με ακόμα πιο ισχυρή παρέμβαση.

 • Να κάνουμε την διαφορετικότητα των απόψεων δύναμη, μέσα από την σύνθεση, και να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον.
 • Να αντισταθούμε δυναμικά στα νέα μνημονιακά μέτρα.
 • Να σταματήσει η ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
 • Να διεκδικήσουμε ένα μέλλον για τα παιδιά μας, με δουλειά, αξιοπρέπεια και συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

 

                     Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

                                     Για τη Διοίκηση

           Ο Πρόεδρος                               Ο Γεν. Γραμματέας

          Λ. Ρενιέρης                                 Γ. Κανελλόπουλος

 

 

  

 

 

 

Μοιραστείτε το!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Η Εφημερίδα μαςΠρόσφατα


Σεπτέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Πρωτοσέλιδα


Σχόλια

 1. Προφανώς έχετε παρανοήσει κάτι. Αναστείλαμε την κινητοποίηση μας και πενθούμε. Πενθούμε τους νεκρούς συνάδελφους, πενθούμε τους συμπολίτες μας που έφυγαν…

 2. Με βαθιά θλίψη στις καρδιές μας για το τραγικό σημερινό δυστύχημα, το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου, ως…


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com