Αρχική » Άρθρα - Επικαιρότητα » Άρθρα - Επικαιρότητα 2009 » Επείγουσα διενέργεια ελέγχων στην Εταιρία Φύλαξης σταθμών, συρμών και εγκαταστάσεων στους ΗΣΑΠ

Ανακοινώσεις


Δελτία τύπου


Αλληλογραφία


Επικαιρότητα

Επείγουσα διενέργεια ελέγχων στην Εταιρία Φύλαξης σταθμών, συρμών και εγκαταστάσεων στους ΗΣΑΠ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΙΥΕ) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΥΛΑΞΗΣ (ΠΑΣΕΦ)
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΣΑΠ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΗΣΑΠ

Αθήνα 6/4/2009

 

Προς
– Την Υπουργό Απασχόλησης, κα. Φάνη Πετραλιά
– Την Υφυπουργό Απασχόλησης, κα. Σοφία Καλατζάκου
– Τον Ειδικό Γραμματέα ΣΕΠΕ, κ. Θεόδωρο Ματάλα

Θέμα: Επείγουσα διενέργεια ελέγχων στην εταιρεία φύλαξης σταθμών, συρμών, εγκαταστάσεων κλπ του ΗΣΑΠ

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες από εργαζόμενους (που επιβεβαιώνονται και από επισκέψεις μας σε χώρους των ΗΣΑΠ: σταθμούς, συρμούς, εγκαταστάσεις κλπ) των οποίων τη φύλαξη έχει αναλάβει με ανάθεση εργολαβικού έργου, η ιδιωτική εταιρεία «G4S GUARDING SECURITY”, για μια σειρά προβλημάτων που συνδέονται με την ασφάλεια του επιβατικού κοινού καθώς και της συστηματικής καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα καθημερινά διαπιστώνονται:
– Να απασχολούνται μισθωτοί, διαφορετικής (της αναδόχου εταιρείας), χωρίς να είναι γνωστό, εάν ο ανάδοχος έχει εκχωρήσει τμήματα του συνολικού έργου σε άλλην εταιρεία και εάν αυτό είναι νόμιμο.
– Οι εργαζόμενοι να είναι εντελώς ανειδίκευτοι και ανεκπαίδευτοι σε σχέση με το έργο το οποίο καλούνται να φέρουν εις πέρας (π.χ. γνώση κινδύνων από υψηλή τάση και κυκλοφορία συρμών, απεγκλωβισμός ατόμων, χρήση εξόδων κινδύνου και διαδικασίες απεγκλώβισης, παροχή πρώτων βοηθειών), με αποτέλεσμα να τίθεται άμεσα ζήτημα δημόσιας ασφάλειας και προστασίας του επιβατικού κοινού.
– Ο εργολάβος να μην συνεργάζεται με τα στελέχη του ΗΣΑΠ, που έχουν επιφορτιστεί με το έργο ενός στοιχειώδους ελέγχου της φύλαξης και τήρησης των όρων της σύμβασης εργολαβίας.
– Να υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες για μη τήρηση της οικείας συλλογικής σύμβασης εργασίας και συστηματική καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας (καμία ενημέρωση για τους μισθούς και την ασφάλιση των εργαζομένων, υπέρβαση νομίμου ωραρίου, μη χορήγηση υπερωριών και αποζημίωσης για νυχτερινή απασχόληση, μη χορήγηση βεβαιώσεων ανάλυσης αποδοχών, μη ύπαρξη προγράμματος εργασίας κλπ).
Όλα τα παραπάνω έχουν καταγγελθεί αναλυτικά από τα Σωματεία Εργαζομένων ΗΣΑΠ με έγγραφό τους (18.2.2009) προς τη Διοίκηση της εταιρείας (το οποίο και επισυνάπτουμε), χωρίς ωστόσο να υπάρχει συμμόρφωση της εταιρείας φύλαξης.
Επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα δεν άπτεται μόνο της παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας και της μη τήρησης της συλλογικής σύμβασης εργασίας, αλλά αφορά τη δημόσια ασφάλεια και την προστασία του επιβατικού κοινού, ζητούμε άμεσα να δώσετε εντολή στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ για διενέργεια πολλαπλών, εκτεταμένων και συστηματικών ελέγχων σε χώρους φύλαξης (σε σταθμούς συρμούς και εγκαταστάσεις) και στην εν λόγω εταιρεία φύλαξης, παρουσία εκπροσώπων των οργανώσεών μας.
Ζητούμε επίσης, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις να επιβληθούν από τον ΣΕΠΕ και με κάθε αυστηρότητα, οι προβλεπόμενες από το νόμο διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Τέλος, επιφυλασσόμαστε για κάθε περαιτέρω νόμιμη ενέργειά μας.

Για την ΟΙΥΕ
Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

 

ΜΕΤΑΞΙΑ ΣΤΕΚΟΥΛΕΑ ΘΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Για τον ΠΑΣΕΦ
Ο Αντιπρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

 

ΚΩΣΤΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Για την ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΣΑΠ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Σ. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ Β. ΣΤΑΘΟΥΣΗΣ

 

Για το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΗΓΩΝ ΗΣΑΠ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Κ. ΔΗΜΑΣ Π. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Συνημμένο:
– Έγγραφο Σωματείων Εργαζομένων ΗΣΑΠ

 

Μοιραστείτε το!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Η Εφημερίδα μαςΠρόσφατα


Φεβρουάριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Πρωτοσέλιδα


Σχόλια

  1. Προφανώς έχετε παρανοήσει κάτι. Αναστείλαμε την κινητοποίηση μας και πενθούμε. Πενθούμε τους νεκρούς συνάδελφους, πενθούμε τους συμπολίτες μας που έφυγαν…

  2. Με βαθιά θλίψη στις καρδιές μας για το τραγικό σημερινό δυστύχημα, το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου, ως…


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com