Αρχική » Ανακοινώσεις » Ανακοινώσεις 2017 » 8 Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ανακοινώσεις


Δελτία τύπου


Αλληλογραφία


Επικαιρότητα

8 Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Πειραιάς, 8/3/2017

8η ΜΑΡΤΗ
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

  Η 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Ήμερα της Γυναίκας, είναι ημέρα μνήμης και τιμής των πολύπλευρων αγώνων των γυναικών, που αποκτούν μεγάλη επικαιρότητα και νέο νόημα στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.

  Οι γυναίκες ήταν και είναι πάντοτε παρούσες:

  •   Στους εθνικούς αγώνες, πριν και κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στους πολέμους ενάντια σε επίδοξους κατακτητές και σε μάχες απέναντι στον Ιταλογερμανικό φασισμό και στους ντόπιους συνεργάτες του.
  •   Στους εργατικούς αγώνες, που άρχισαν από τα εργοστάσια των ΗΠΑ αλλά πολύ γρήγορα ήρθαν και στα ελληνικά εργοστάσια, όπου από τα μέσα του 19ου αιώνα τα γυναικεία χέρια είχαν μπει στην παραγωγική διαδικασία.
  •   Στους κοινωνικούς αγώνες για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας μέσα σε μια συντηρητική ανδροκρατούμενη Ελλάδα, που όχι μόνο δεν δεχόταν ν’ αντιμετωπίσει τη γυναίκα ισότιμα με τον άνδρα αλλά την καταδίκαζε σε μια άγριας μορφής εκμετάλλευσης.

  Από πολύ νωρίς, μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα, οι γυναίκες αρχίζουν να δραστηριοποιούνται συλλογικά, μέσα από Συλλόγους, που μπορεί να παρουσιάζουν ένα φιλανθρωπικό πρόσωπο, στη πραγματικότητα παλεύουν για το δικαίωμα των γυναικών στη μόρφωση, τη προώθηση των τεχνών, τη σωτηρία από τη πείνα και τη σωματεμπορία.

  Αν οι άνδρες χρειάστηκε να κάνουν ένα βήμα για να κατακτήσουν μια θέση, οι γυναίκες έκαναν δύο ή και τρία βήματα για να κερδίσουν την ίδια θέση και να προχωρήσουν την Ιστορία.

  Δυστυχώς, όμως, στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων η θέση της γυναίκας οπισθοχώρησε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Έτσι, η γυναικεία ανεργία αυξήθηκε δραματικά και πολλές γυναίκες υποχρεώθηκαν να βγουν από την αγορά εργασίας. Ιδιαίτερα, οι γυναίκες, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, δοκιμάστηκαν πολύ σκληρά αυτά τα τελευταία χρόνια.

  Γι’ αυτό, χρειάζεται, με αφορμή τη σημερινή μέρα, να γυρίσουμε προς τα πίσω περισσότερο από 100 χρόνια και να κοιτάξουμε την Ιστορία, που έγραψαν οι γυναίκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

  Μια Ιστορία Αγώνων και Θυσιών, από την οποία μπορούμε να εξάγουμε πολύτιμα συμπεράσματα και να προχωρήσουμε, μέσα από τη συλλογική δράση, σε νέους νικηφόρους αγώνες για:

  • Την βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων,
  • Την εξάλειψη της κοινωνικής περιθωριοποίησης
  • Την κατάργηση όλων των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας.

  Οι γυναίκες θα βρεθούν ξανά στην πρωτοπορία των νέων αγώνων και για μια ακόμα φορά θα δημιουργήσουμε μια καινούργια, καλύτερη, πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Η 8η του Μάρτη μας εμπνέει όλους!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Για τη Διοίκηση

Ο Πρόεδρος      Ο Γεν. Γραμματέας

Ε. Ρενιέρης         Π. Κοντόγιαννης

Μοιραστείτε το!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Η Εφημερίδα μαςΠρόσφατα


Νοέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Πρωτοσέλιδα


Σχόλια

  1. Προφανώς έχετε παρανοήσει κάτι. Αναστείλαμε την κινητοποίηση μας και πενθούμε. Πενθούμε τους νεκρούς συνάδελφους, πενθούμε τους συμπολίτες μας που έφυγαν…

  2. Με βαθιά θλίψη στις καρδιές μας για το τραγικό σημερινό δυστύχημα, το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου, ως…


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com