Αρχική » Ανακοινώσεις » Ανακοινώσεις 2012 » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ανακοινώσεις


Δελτία τύπου


Αλληλογραφία


Επικαιρότητα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η ελπίδα βρίσκεται στην οργανωμένη δράση

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Η νέα δανειακή σύμβαση (Μνημόνιο 2) κλιμακώνει την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων. Το Μνημόνιο 2 σε συνδυασμό με το Μνημόνιο 1 επιχειρεί να ολοκληρώσει την οριστική ανατροπή του εργασιακού μοντέλου, επιχειρεί να μετατρέψει το εργατικό δίκαιο σε μουσειακό είδος, επιχειρεί να διαμορφώσει μισθούς και συντάξεις στα 500 ευρώ.

Εκείνο όμως που δεν πρέπει να παραβλέπεται από κανένα, είναι ότι ο βασικότερος στόχος που υποκρύπτουν αυτά τα μνημόνια είναι η αποδυνάμωση των συνδικάτων και η διάβρωση κάθε έννοιας περί συλλογικότητας και συλλογικής δράσης.
Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας αποτέλεσαν και αποτελούν το βασικό στόχο της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας των τροϊκανών και της κυβέρνησης, με τελικό σκοπό την κατάργησή τους. Η στρατηγική τους επιλογή είναι να μας οδηγήσουν στην εξατομίκευση των σχέσεων εργασίας και αμοιβών, μέσα από ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Με την τελευταία υπουργική απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου απαγορεύουν κάθε αύξηση, καταργούν κάθε κανονιστική ρύθμιση, παγώνουν δια παντός ακόμα και τις αυξήσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από τριετίες, πολυετίες (χρονοεπιδόματα) και το βασικότερο μετά τη λήξη της ισχύος κάθε σύμβασης, προβλέπουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσής της από πολύ χαμηλή βάση και μακριά από όσα ισχύουν ή έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα.
Η τελευταία υπουργική απόφαση κατήργησε ακόμα και το δικαίωμα στη ΓΣΕΕ να καθορίζει μέσα από διαπραγματεύσεις το ύψος του κατώτατου μισθού, για να δώσει τη δυνατότητα έτσι σε όλους τους εργοδότες να συμπιέσουν τους μισθούς προς τα κάτω, αφού προηγουμένως φρόντισε να τους εξοπλίσει με όλα τα απαραίτητα νομικά εργαλεία.
Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι αυτή της υπουργικής απόφασης και αφού η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως, μέσα σε 15 ημέρες, 3.500 επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα μείωσαν τις αμοιβές των εργαζομένων μέχρι και 40%.
Στις συγκοινωνίες ο κυνισμός τους δεν περιορίζεται στη μέχρι σήμερα μείωση των μισθών των εργαζομένων, που φτάνει ή και ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις το 40%, αλλά έκαναν άλλα δύο βήματα. Με το πρώτο βήμα ψήφισαν την εναρμόνιση των μισθών με το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα, αποδεσμεύοντας έτσι την αμοιβή από το επάγγελμα και την ειδικότητα που έχει ο κάθε εργαζόμενος και τη συνδέουν αποκλειστικά με το εκπαιδευτικό του επίπεδο.
Με το δεύτερο δε βήμα, έφεραν ως πρόταση ένα νέο σχέδιο συλλογικής σύμβασης, που ουσιαστικά παρέπεμπε σε νέες μεγάλες μειώσεις και κατάργηση σχεδόν του συνόλου των θεσμικών ρυθμίσεων.
Η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ, μπροστά σε αυτή τη νέα εξέλιξη και σε συνεργασία με τη μεγάλη πλειοψηφία και των άλλων σωματείων στην εταιρεία ΣΤΑΣΥ, αποφασίσαμε να κινηθούμε σε μια γραμμή που θα εξασφάλιζε, ως απόλυτη προτεραιότητα, την ενιαία αντιμετώπιση και κοινή δράση όλων των εργαζομένων, απέναντι στις νέες προκλήσεις.
Στη συνέχεια καταρτίσθηκε μέσα από την αναγκαία διαβούλευση, που προηγήθηκε με τα άλλα στα σωματεία, ένα σχέδιο αντιπρότασης απέναντι στην πρόταση έκτρωμα που μας κατέθεσε η επιχείρηση.
Για τις εξελίξεις αυτές και για το νέο εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις, πραγματοποιήσαμε κοινή ενημερωτική σύσκεψη των εργαζομένων την Τετάρτη στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, όπου με την παρουσία και τη συμβολή των πανεπιστημιακών καθηγητών και επιστημονικών συνεργατών του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κ. Σ. Ρομπόλη και κ. Γ. Κουζή, επιχειρήσαμε την πιο εμπεριστατωμένη ενημέρωση των εργαζομένων, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις.
Την Πέμπτη 29/3/2012 σε νέα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη διοίκηση της εταιρείας, μπορούμε να δηλώσουμε ότι είχαμε μια εξέλιξη σε θετική κατεύθυνση.
Συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν το σχέδιο πρότασης των Σωματείων, να αποτελέσει τη βάση συζήτησης για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, που σε γενικές γραμμές κατοχυρώνει την ισχύ όσων ρυθμίσεων και προβλέψεων εφαρμόζονται μέχρι σήμερα.
Η πλευρά της Διοίκησης, επιμένει στην μείωση του ύψους των μισθών κατά 2%, πρόταση η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από τις Διοικήσεις των Σωματείων μας.
Μέρος της συμφωνίας αυτής προβλέπει ότι, μέσα σε ένα χρόνο ομάδα εργασίας από τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, θα εργαστούν για τη διαμόρφωση κοινής σύμβασης εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία ΣΤΑΣΥ και ανεξάρτητα από την εταιρεία προέλευσής τους.
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι ,
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να θεωρηθεί ότι θωρακίζει σε ένα μεγάλο βαθμό ότι ισχύει ή εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και μας δίνει τον αναγκαίο χρόνο να εργαστούμε για το πολύ δύσκολο εγχείρημα της ενιαίας σύμβασης.
Σε ότι μας αφορά και επειδή δε θέλουμε να δημιουργούμε κλίμα εφησυχασμού σε κανένα, κάνουμε σαφές ότι αυτή η θετική εξέλιξη από μόνη της δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι «κλειδώνει» και πολύ περισσότερο ότι μας προστατεύει από δω και πέρα, από νέες και πιθανές κυβερνητικές επιθέσεις σε βάρος μας.
Είναι όμως ένα σημαντικό βήμα για μεγαλύτερη θωράκιση των συμβάσεων μας, αλλά και των μέχρι σήμερα κατακτήσεων μας.
Με νεότερη ανακοίνωση θα σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν γύρω από το σοβαρό αυτό θέμα, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Σταθούσης Τ. Τριανταφύλλου

 

Μοιραστείτε το!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Η Εφημερίδα μαςΠρόσφατα


Νοέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Πρωτοσέλιδα


Σχόλια

  1. Προφανώς έχετε παρανοήσει κάτι. Αναστείλαμε την κινητοποίηση μας και πενθούμε. Πενθούμε τους νεκρούς συνάδελφους, πενθούμε τους συμπολίτες μας που έφυγαν…

  2. Με βαθιά θλίψη στις καρδιές μας για το τραγικό σημερινό δυστύχημα, το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου, ως…


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com