Αρχική » Αλληλογραφία » Αλληλογραφία 2012 » Επιστολή για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων

Ανακοινώσεις


Δελτία τύπου


Αλληλογραφία


Επικαιρότητα

Επιστολή για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων

Προς

1) Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
κ. Ιωάννη Βρούτση  

2) Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο

3) Γεν. Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης
κ. Παναγιώτη Κοκκόρη

Θέμα : Τρόπος υπολογισμού των Συντάξεων των Ασφαλισμένων στο  π. ΤΣΠ-ΗΣΑΠ.

Κύριε Υπουργέ,

Οι εργαζόμενοι στους π. ΗΣΑΠ (Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών – Πειραιώς), νυν ΣΤΑΣΥ Α.Ε, είμαστε ασφαλισμένοι στο πρώην Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού ΗΣΑΠ  (ΤΣΠ – ΗΣΑΠ).

Το ΤΣΠ -ΗΣΑΠ εντάχθηκε, με το ν. 3655/2008, από την 1.8.2008, μαζί με τα άλλα «Ειδικά Ταμεία», στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Ωστόσο, παρέμειναν σε ισχύ και εξακολουθούν να εφαρμόζονται μια σειρά διατάξεις του καταστατικού του, σε συνδυασμό με διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας και ιδιαίτερα αυτών της παρ. 11 του άρθρου 2 του ν. 3029/2002.

Μεταξύ των διατάξεων που παραμένουν σε ισχύ είναι και αυτές που αφορούν στον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών και στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουμε.

Επισημαίνουμε ότι οι εργαζόμενοι στους πρώην ΗΣΑΠ, βάσει των διατηρουμένων σε ισχύ διατάξεων, εξακολουθούμε να καταβάλουμε ασφαλιστικές εισφορές ποσοστού 11% επί του συνόλου των αποδοχών μας, χωρίς κανένα plafond. Επίσης καταβάλουμε στο Ταμείο Συντάξεων, τη διαφορά μισθού ενός μηνός που προκύπτει κάθε φορά, είτε  λόγω αύξησης μισθού, είτε λόγω ωρίμανσης (τριετίες – πολυετίες κ.λπ.), είτε λόγω αλλαγής οικογενειακής κατάστασης (γάμος – γέννηση παιδιού), είτε λόγω μισθολογικής προαγωγής κ.λπ.

Οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές ανέρχονται σε ποσοστό 25%, επί των πάσης φύσεως αποδοχών μας και πάλι χωρίς κανένα  plafond.

Όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών μας, σύμφωνα με τον κανονισμό του Ταμείου μας, για τα έτη ασφάλισης έως το έτος 2007, λαμβάνεται υπόψη το 1/12 των συνολικών αποδοχών, του τελευταίου – πριν την αποχώρησή μας – δωδεκαμήνου.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η συνέχιση του υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών μας,   κατ’ αυτό τον τρόπο, ιδιαίτερα μετά τις σημαντικές μειώσεις των αποδοχών μας από τους μνημονιακούς νόμους ή την  σταδιακή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις μας.

Επιπλέον των ανωτέρω, με το ν. 3920/2011 περί  «εξυγίανσης των συγκοινωνιών κ.λπ.», περίπου 170 εργαζόμενοι των π. ΗΣΑΠ, μετατάχθηκαν υποχρεωτικά στο Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και στο Υπουργείο Μεταφορών, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2011, παραμένοντας, ωστόσο, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΠ – ΗΣΑΠ.         

Επειδή το μοναδικό κριτήριο αυτών των μετατάξεων ήταν η αρχαιότητα στην υπηρεσία, η πλειοψηφία των εργαζομένων που μετατάχθηκαν βρίσκεται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης, ενώ ορισμένοι ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί. Λόγω, όμως, της σημαντικής μείωσης των αποδοχών τους στους φορείς υποδοχής, οι μεταταχθέντες έχουν, εξακολουθητικά, υποστεί ή πρόκειται να υποστούν τεράστια μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους (τελευταίο 12μηνο), που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το 70%!!.

Κύριε Υπουργέ,

Θεωρούμε τη συνέχιση αυτής της κατάστασης πέρα για πέρα άδικη. Δεν είναι δυνατόν εργαζόμενοι που, για περισσότερα από τριάντα (30) χρόνια, κατέβαλαν ανελλιπώς εισφορές πολύ μεγάλου ύψους, αφού λόγω της φύσης της εργασίας τους εργάζονταν 365 ημέρες το χρόνο, να υφίστανται μια τέτοια μεταχείριση. Να λαμβάνονται δηλαδή υπόψη στο υπολογισμό της σύνταξής μας οι σημαντικά μειωμένες  αποδοχές του τελευταίου 12μήνου πριν την αποχώρησής μας.    

Γι΄ αυτό ζητάμε την αποκατάσταση αυτής της σε βάρος μας αδικίας, με ρύθμιση η οποία να έχει αναδρομική ισχύ και η οποία να συμπεριληφθεί στο πρώτο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, έτσι ώστε οι συντάξιμες αποδοχές μας να υπολογίζονται όπως και στο ΙΚΑ, με το μέσο όρο των αποδοχών της καλύτερης πενταετίας της τελευταίας  δεκαετίας, πρίν την συνταξιοδότηση.

Προτείνουμε η διατύπωση της διάταξης να είναι η εξής:

Μετά το πρώτο εδάφιο της παρ. α (i) της παρ. 11 του άρθρου 2 του ν. 3029/2002, προστίθεται νέο εδάφιο, ως εξής:

«Ειδικά για τους ασφαλισμένους έως την 31.12.1992 στο πρώην ΤΣΠ – ΗΣΑΠ, το οποίο από την 1.8.2008 εντάχθηκε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ  κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 1 του Ν.3655/2008, οι οποίοι  συνταξιοδοτούνται από την 1.1.2011 και εφεξής, οι αποδοχές που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της σύνταξης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, θα προσδιορίζονται από τον μέσο όρο των αποδοχών των πέντε καλύτερων ημερολογιακών ετών, εντός της δεκαετίας που προηγείται του έτους κατά το οποίο υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης,  σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. γ. της ιδίας παραγράφου».

 

 Για τη  Διοίκηση

Ο Πρόεδρος                        Ο  Γεν. Γραμματέας

Β. Σταθούσης                       T. Τριανταφύλλου
 

Μοιραστείτε το!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Η Εφημερίδα μαςΠρόσφατα


Οκτώβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Πρωτοσέλιδα


Σχόλια

  1. Προφανώς έχετε παρανοήσει κάτι. Αναστείλαμε την κινητοποίηση μας και πενθούμε. Πενθούμε τους νεκρούς συνάδελφους, πενθούμε τους συμπολίτες μας που έφυγαν…

  2. Με βαθιά θλίψη στις καρδιές μας για το τραγικό σημερινό δυστύχημα, το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου, ως…


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com