Αρχική » Αλληλογραφία » Αλληλογραφία 2022 » Επιστολή σχετικά με το ερώτημα της βουλευτή κ. Αδαμοπούλου

Ανακοινώσεις


Δελτία τύπου


Αλληλογραφία


Επικαιρότητα

Επιστολή σχετικά με το ερώτημα της βουλευτή κ. Αδαμοπούλου

Αριθμ. Πρωτ:  126
Τρίτη, 22 /11/2022

Προς την Ανεξάρτητη Βουλευτή Α’ Αθηνών κα. Αγγελική Αδαμοπούλου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

  • Πολιτικά Κόμματα
  • Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
  • Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
  • Σταθερές Συγκοινωνίες Μον. Α.Ε

Θέμα: Σχολιασμός των απαντήσεων που δόθηκαν στην ερώτηση σας με Α.Π: 488/24.10.2022

Σχετ. : Η υπ΄ αριθμ. 15041/1.11.22 επιστολή ΣΤΑ.ΣΥ Μον. Α.Ε.

Κυρία Αδαμοπούλου,

Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον που δείχνετε σε θέματα που μας αφορούν. Η ανάδειξη αυτών από εσάς είναι ιδιαίτερα επικουρική στο έργο μας και πολύ χρήσιμη για την βελτίωση της ποιότητας των συγκοινωνιών.

Προκειμένου, λοιπόν, να έχετε τη καλύτερη δυνατή ενημέρωση επί των θεμάτων του κλάδου μας πιστεύουμε ότι θα σας ενδιέφεραν ορισμένα σχόλια σχετικά με τις απαντήσεις, που δόθηκαν στην Ερώτησή σας στη Βουλή με Α.Π: 488/24.10.2022.

Α) Για την απάντηση της ΣΤΑ.ΣΥ:

Μια γενική παρατήρηση είναι ότι τέτοιου ύφους και περιεχομένου απάντηση είναι εξοργιστική για εμάς τους εργαζόμενους. Είναι προφανής η προσπάθεια να διαστρεβλωθεί η πραγματικότητα. Ωστόσο, οι άνθρωποι που εργάζονται στην ΣΤΑ.ΣΥ γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι συμβαίνει. Γι’ αυτό, εάν η Διοίκηση θέλει τα «εν οίκω μη εν δήμω» θα πρέπει να φροντίσει να επιλύει τα θέματα πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Από εκεί και πέρα στα υπό στοιχεία (α) και (β) μέρη της απάντησης της ΣΤΑ.ΣΥ γίνεται εμφανής προσπάθεια ωραιοποίησης μιας προβληματικής κατάστασης, με την αναφορά σε τουλάχιστον δύο σημεία περί ύπαρξης «αγαστής συνεργασίας» μεταξύ εργαζομένων και αστυνομικών του σχεδίου «Αριάδνη» και την επίκληση της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι το σχέδιο « από της ενάρξεώς του (…) έχει αποτελέσει σταθμό για την αποτελεσματικότητα και την εξέλιξη της ασφάλειας του δικτύου και των εγκαταστάσεων».

Ουδέν ανακριβέστερον! Όλοι οι επιβάτες και οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ γνωρίζουν ότι οι φθορές στους συρμούς, ειδικά μετά από κάθε αθλητικό γεγονός, οι φθορές στα μηχανήματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και οι κλοπές στο δίκτυό μας, όχι μόνο δεν μειώθηκαν αντίθετα έχουν αυξηθεί.

Άλλωστε, η ίδια η ΣΤΑ.ΣΥ στην απάντησή της ομολογεί ότι: «Η παραβατικότητα εντός του Δικτύου της εταιρείας, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ενταθεί (…)».  Κατά συνέπεια μπορούμε να πούμε, αβίαστα, ως εκ του αποτελέσματος το «σχέδιο Αριάδνη» είναι ένα μεγάλο φιάσκο!

Όσο για την «αγαστή συνεργασία» αστυνομικών και εργαζόμενων θα επισημάνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η συμπεριφορά των αστυνομικών προς το προσωπικό της ΣΤΑΣΥ είναι απαξιωτική και εριστική.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Αναφέρουμε ενδεικτικά :

Μόλις το περασμένο Σάββατο 19/11 σημειώθηκε επεισόδιο στον σταθμό Ν. Ηράκλειο μεταξύ αστυνομικού και εργαζόμενης συναδέλφου σταθμάρχη. Είχε προηγηθεί η προσαγωγή συναδέλφου σε Αστυνομικό Τμήμα, στην οποία αναφερθήκατε στην Ερώτησή σας.

Έχουμε περίπτωση αστυνομικού που αξίωσε να μπει σε καμπίνα οδήγησης συρμού και όταν ο ηλεκτροδηγός του είπε ότι αυτό είναι επικίνδυνο και απαγορεύεται απειλήθηκε με προσαγωγή. 

Έχουμε απόλυση υπαλλήλου εταιρείας Security γιατί «τόλμησε» να κάνει έλεγχο σε αστυνομικούς με πολιτική περιβολή!

Από την απάντηση της εταιρείας αντιλαμβανόμαστε, ακόμα, ότι το Σχέδιο αυτό έχει δομηθεί αγνοώντας τις διαδικασίες και πρωτοκόλλα της Εταιρείας. Δηλαδή, κατά την άποψη της Εταιρείας, οι αστυνομικοί μπορούν να πηγαίνουν σε όποιο σημείο των εγκαταστάσεων θέλουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Όμως οι εργαζόμενοι είναι υπεύθυνοι να τηρούν τα αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας και τους κανονισμούς του σιδηρόδρομου, που πρώτα από όλα έχουν σκοπό την ασφάλεια του ίδιου του εργαζόμενου, είτε είναι υπάλληλος της ΣΤΑΣΥ, είτε αστυνομικός.

Προφανώς, όπως λέει η ΣΤΑΣΥ στο σημείο «β», αυτά τα πρωτόκολλα δεν αφορούν τους αστυνομικούς του «Σχεδίου Αριάδνη 2021» και αυτοί λόγω της εκπαίδευσής τους μπορούν να προφυλαχτούν και να προφυλάξουν και τους άλλους εργαζόμενους. Ας ενημερώσει τότε η εταιρεία τους εργαζόμενούς της να μην εφαρμόζουν αυτούς τους κανονισμούς όταν αφορά προσωπικό του «Σχεδίου Αριάδνη».

Σε ότι αφορά το σημείο «γ» η απάντηση της εταιρείας είναι πέρα για πέρα ανακριβής. Για την αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρουμε τα εξής:

Το πόστο (βάρδια) του τμήματος τηλεπικοινωνιών όπως ορίζουν οι κανονισμοί απαιτεί παρουσία δύο ή τριών εργαζόμενων. Αν σε ένα έκτακτο γεγονός π.χ. ξαφνική ασθένεια υπάρχει μόνο ένας εργαζόμενος τότε αυτός για λόγους ασφάλειας δεν αναλαμβάνει αποκατάσταση βλαβών και κάνει εργασίες εντός του εργαστηρίου τηλεπικοινωνιών. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να καλύψει την βάρδια ένας εργαζόμενος. Θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για την ασφάλειά του.

Μία επαρκής Διοίκηση θα είχε στείλει στο συμβάν της προσαγωγής εργαζόμενού της, τον ανάλογο υπεύθυνο. Αν ήθελε να καλύψει και την βάρδια θα είχε ζητήσει να έρθει εκτάκτως ένας τεχνίτης τηλεπικοινωνιών, μιας και ήταν άγνωστο πόσο χρόνο θα διαρκούσε η απεμπλοκή  του  συνάδελφου μας  από αυτήν την περιπέτεια.

Αλλά όπως είπαμε και πριν εκ του αποτελέσματος κρίνεται η επάρκεια. Και εδώ ήταν τυχερή η εταιρεία που δεν συνέβη κάποιο έκτακτο γεγονός όπως αυτό της περασμένης εβδομάδας στην σηματοδότηση μεταξύ Μανιάτικα – Πειραιά. Η τύχη όμως, δεν σημαίνει επάρκεια.

 Β) Για την απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Σε ότι αφορά την περιγραφή του περιστατικού από την πλευρά των αστυνομικών δεν αναφέρονται ότι :

  1. έγινε αφαίρεση του κινητού τηλεφώνου του προσαχθέντος τεχνίτη.
  2. δεν αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους έγινε η προσαγωγή παρά μόνο ότι έγινε «φραστικό επεισόδιο» όπως άλλωστε είπαμε και εμείς στο δελτίο τύπου θέλοντας να ρίξουμε τους τόνους.

Οφείλουμε, όμως, τώρα να διευκρινίσουμε ότι το «φραστικό επεισόδιο» ήταν η παρατήρηση που έγινε από τον συνάδελφό μας σε αστυνομικούς για να μην φωνάζουν δυνατά σαν να είναι σε γήπεδο γιατί ενοχλούσαν. Να σημειωθεί εδώ ότι οι αστυνομικοί βρίσκονταν στον χώρο ενδιαίτησης των εργαζομένων, τον οποίο είχαν μετατρέψει σε …καφενείο.

Τελειώνοντας να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε ζητήσει να συναντηθούμε με τους αρμόδιους του «Σχεδίου Αριάδνη» από την ΕΛ.ΑΣ και την ΣΤΑ.ΣΥ. για να τους θέσουμε τους προβληματισμούς μας. Πιστεύουμε ότι μέσω του διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων η πλειοψηφία των ζητημάτων θα είχε λυθεί. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο με αποκλειστική ευθύνη της Εταιρίας .

Εν κατακλείδι τα «σχέδια επί χάρτου» χωρίς κανόνες και διαδικασίες αλλά και την άποψη των άμεσα εμπλεκομένων που είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν.

Για την Διοίκηση

Ο Γεν. ΓραμματέαςΟ Πρόεδρος
Γ. ΚολαΐτηςΠ. Κοντογιάννης
Μοιραστείτε το!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Η Εφημερίδα μαςΠρόσφατα


Φεβρουάριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Πρωτοσέλιδα


Σχόλια

  1. Προφανώς έχετε παρανοήσει κάτι. Αναστείλαμε την κινητοποίηση μας και πενθούμε. Πενθούμε τους νεκρούς συνάδελφους, πενθούμε τους συμπολίτες μας που έφυγαν…

  2. Με βαθιά θλίψη στις καρδιές μας για το τραγικό σημερινό δυστύχημα, το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου, ως…


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com