Αρχική » Ανακοινώσεις » Ανακοινώσεις 2010 » ΕΥΡΩΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ανακοινώσεις


Δελτία τύπου


Αλληλογραφία


Επικαιρότητα

ΕΥΡΩΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΣΑΠ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 6 Μ.Μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
ΕΥΡΩΔΙΑΔΗΛΩΣΗ παντού στην ΕΥΡΩΠΗ
————————————————
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (12 μ.μ εώς 4 μ.μ.)
των Εργαζομένων στις Συγκοινωνίες και στους ΗΣΑΠ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 12 μ.μ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤ’ΖΙΑ

Πειραιάς, 27-9-2010

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η 29 Σεπτέμβρη είναι η πρώτη προσπάθεια συντονισμένης δράσης των εργαζομένων στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.
Η αρχική σκέψη για Πανευρωπαϊκή Απεργία στις 29 Σεπτέμβρη φαίνεται ότι περιμένει ακόμα, με την lσπανία να είναι η μόνη χώρα που θα πραγματοποιήσει 24ωρη Απεργία.
Ωστόσο η ημέρα αυτή αποτελεί αναμφίβολα μια καλή αρχή στην κατεύθυνση της κοινής δράσης των εργαζομένων στην Ευρώπη.
Για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί μεγάλη διαδήλωση στις Βρυξέλλες στην οποία υπολογίζεται ότι θα συμμετέχουν χιλιάδες εργαζόμενοι από όλες τις χώρες.
Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δέχονται την πιο σκληρή και βάρβαρη επίθεση, διπλάσιας έκτασης και επιπτώσεων σε σύγκριση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην Ευρώπη.
Η επίθεση που δεχόμαστε έχει πάρει χαρακτηριστικά αναίρεσης όλων των δικαιωμάτων που κατακτήσαμε εδώ και πολλά χρόνια.
Οι Έλληνες εργαζόμενοι μετράμε ήδη 1.000.000 ανέργους, μείωση του εισοδήματος που στο χώρο των ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο θα ξεπεράσει το 30%, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την διάλυση του Ασφαλιστικού Συστήματος με την αντικατάστασή του από ένα σύστημα προνοιακού χαρακτήρα.
Η απόφαση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔ για Συλλαλητήριο στις 29 Σεπτέμβρη παρά τις διαφωνίες, τις επιφυλάξεις, τις αντιρρήσεις που μπορούν να υπάρχουν από πολλές πλευρές, μπορεί να εξελιχθεί σε μια καλή αρχή Διεθνοποίησης της Δράσης μας. Μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη ευκαιρία συνάντησης με όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη.
Πολλά Συνδικάτα για την ίδια ημέρα έχουν αποφασίσει Απεργιακές κινητοποιήσεις.
Οι εργαζόμενοι στα ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ για άλλη μια φορά με συντονισμένο τρό-
πο μαζί με άλλα Συνδικάτα, πραγματοποιούν ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στις 29-9-2010.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Οι εξελίξεις στον χώρο των Συγκοινωνιών έχουν δρομολογηθεί µε την αρχή να γίνεται από τον ΟΣΕ. Τις επόµενες ηµέρες έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή Σχέδιο Νόµου για τον ΟΣΕ.
Βασικές κατευθύνσεις αυτού του Σχεδίου Νόµου είναι:

Ότι τα 2/3 του έργου που εκτελείται από τον σημερινό ΟΣΕ καταργείται µε κλείσιµο
γραµµών.
Το 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ περνά σε ιδιώτες.
2.500 περίπου εργαζόµενοι µμετατάσσονται υποχρεωτικά.
Καταργούνται οι Κανονισµοί Εργασίας και οι µέχρι σήµερα ισχύουσες Συλλογικές Συµβάσεις Εργασίας.
Προβλέπεται ακόµα ότι Κυβέρνηση και εργαζόµενοι καλούνται µέσα σε 20 ηµέρες από την ψήφιση του νέου Νόµου να συµφωνήσουν σε νέα Συλλογική Σύµβαση Εργασίας και Νέο Κανονισµό Εργασίας από µηδενική βάση. Σε περίπτωση που δεν προκύψει συµφωνία στο χρονικό αυτό πλαίσιο, τότε η Κυβέρνηση µπορεί µε νόµο να ρυθµίσει µονοµερώς και τους νέους µισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το προτεινόµενο Σχέδιο Νόµου για τον ΟΣΕ θα λειτουργήσει πιλοτικά και για τις άλλες Συγκοινωνίες.
Για τις ανάγκες αυτού του Κυβερνητικού Σχεδίου, από τα µέσα του καλοκαιριού γίναµε όλοι µάρτυρες, της πιο αντιδηµοκρατικής συµπεριφοράς, της πιο άθλιας και σκόπιµης προπαγάνδας, απαξίωσης των Δηµόσιων Μέσων Μεταφοράς και της διαπόµπευσης των εργαζοµένων.
Η Ένωση Εργαζοµένων ΗΣΑΠ, µπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις, επιµένει στην ανάγκη
Συντονισµού και ενιαίας παρέµβασης όλων των εργαζοµένων στις Συγκοινωνίες. Εργάζεται
σταθερά για να εξοσφαλίζονται κάθε φορά οι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις της κοινής δράσης όλων των εργαζοµένων στις Συγκοινωνίες.
Μετά τον αιφνιδιασµό των πρώτων ηµερών και την συκοφαντική επίθεση που δεχτήκαµε, αντιδράσαµε προς όλες τις κατευθύνσεις µε επιχειρήµατα, µε στοιχεία και µε συστηµατικό
τρόπο. Στην προσπάθειά µας αυτή, χρησιµοποιήσαµε όσα µέσα διαθέταµε, έχοντας πάντα
στραµµένη την προσοχή µας στην αναζήτηση των αναγκαίων κοινωνικών συµµαχιών που
χρειαζόµαστε.
Η Ένωση Εργαζοµένων ΗΣΑΠ, έχει επίγνωση των δυσκολιών. Γνωρίζει το αρνητικό περιβάλλον που έχει δηµιουργηθεί και κινείται στη βάση ενός σχεδίου που θα αντιστοιχεί τις πρωτοβουλίες µας και τα αιτήµατά µας, στις νέες ανάγκες που έχουν δηµιουργηθεί. Βασικός γνώµονας της Ένωσής µας παραµένει η υπεράσπιση του Συλλογικού Συµφέροντος όλων των εργαζοµένων µακριά από µικρά, πρόσκαιρα και ιδιοτελή συµφέροντα, χωρίς να
εγκαταλείπει ούτε για ένα λεπτό τα επί µέρους θέµατα που κινούνται σ’ αυτόν τον άξονα.

ΜΕΡΙΚΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Την τελευταία περίοδο υπάρχει µαζική αποχώρηση συναδέλφων λόγω συvταξιoδότησης. Το φαινόµενο αυτό σε συνδυασµό µε την απαγόρευση των προσλήψεων καθιστά το πρόβληµα της έλλειψης προσωπικού, σε θέµα πρώτης γραµµής.
Το Σωµατείο εδώ και καιρό πρότεινε τρεις άµεσες λύσεις µερικής αντιµετώπισης του προβλήµατος χωρίς να παραιτηθούµε από το αίτηµα για νέες προσλήψεις:
α. Να γίνει µετακίνηση εργαζοµένων από ειδικότητες που κατέχουν σήµερα µόνο µετά από αίτησή τους και χωρίς να δηµιουργείται πρόβληµα, σε θέσεις που υπάρχουν µεγάλα κενά.
β. Να µετακινηθούν οι νέοι εργαζόµενοι από την Γραµµή οι οποίοι έχουν και τα τυπικά
προσόντα, σε ειδικότητες του Τεχνικού κλάδου για την υποστήριξη της αναγκαίας
συντήρησης οχηµάτων και ηλεκτροµηχανολογικού εξοπλισµού.
γ. Να ζητηθεί η µετακίνηση προσωπικού από την Ολυµπιακή, για την κάλυψη πραγµατικών αναγκών στους ΗΣΑΠ. Η πρόταση αυτή έχει συµφωνηθεί από την πλευρά της Διοίκησης και µέχρι σήµερα έχουν γίνει µερικά βήµατα προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο οι ανάγκες απαιτούν την κατανόηση του προβλήµατος και χωρίς άλλες καθυστερήσεις να προχωρήσει η
Διοίκηση της Επιχείρησης στα νέα βήµατα που έχουν συµφωνιστεί.
Σ’ ότι αφορά το θέµα της Ολυµπιακής, τις προηγούµενες ηµέρες ο Υπουργός Οικονοµικών υπέγραψε µόνο για τους ΗΣΑΠ, την µετακίνηση 55 εργαζοµένων.

2. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Γνωρίζουµε όλοι την εµπλοκή που προέκυψε µε το Συµβόλαιο της Συµπληρωµατικής Ασφάλισης. Από τότε µέχρι σήµερα παρατηρήθηκε από την πλευρά της Διοίκησης των ΗΣΑΠ µια αδικαιολόγητη καθυστέρηση και προσπάθεια κωλυσσιεργίας.
Μετά από νέα συνάντηση το Δ.Σ. της Α.Ε. ΗΣΑΠ αποφάσισε να προβεί σ’ όλες τις ενέργειες για την προκήρυξη νέου Διαγωνισµού και υπογραφής νέας σύµβασης, µε Ασφαλιστική Εταιρία σύµφωνα µε την συµβατική υποχρεώση που έχει συνοµολογηθεί µε τα Σωµατεία.
Για το Σωµατείο η συµπληρωµατική Ασφάλιση αποτελεί όχι µόνο συµβατική υποχρέωση
της Εταιρίας που οφείλει να συµµορφωθεί, αλλά κυρίως αποτελεί µια παροχή που σ’ αυτές τις συνθήκες αποκτά ειδικό βάρος και σηµασία για τους εργαζόµενους.

4. ΝΑ ΕΠΑΝΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ
Έχοντας επίγνωση των δυσκολιών που αντιµετωπίζουν πολλοί συνάδελφοι µετά την µείωση του εισοδήµατός µας από την εφαρµογή των µέτρων, το Σωµατείο µας ζήτησε από την Διοίκηση της Εταιρίας να επαναρρυθµιστεί το καθεστώς χορήγησης δανείων και διευκόλυνσης των συναδέλφων. Η ρύθµιση που τελικά έγινε δεκτή από την Διοίκηση της Εταιρίας αυξάνει το ύψος του δανείου από 2.500 ευρώ σε 4.500 ευρώ µε τον χρόνο εξόφλησής του, να αυξάνεται από τους 12 µήνες που ίσχυε µέχρι σήµερα στους 24 µήνες.

4. ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΕΛΕΓΚΤΩΝ
Μετά την µαζική αποχώρηση των συναδέλφων στην ειδικότητα του Σταθµάρχη έµειναν κενές σχεδόν στο σύνολό τους, οι θέσεις εργασίας στην ειδικότητα του Ελεγκτή. Μετά από συµφωνία µε την Διοίκηση της Εταιρίας πραγµατοποιείται ήδη µαθητεία για την κάλυψη των βασικών αναγκών.

5. ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ
Έχουµε αναφερθεί και άλλη φορά ότι από την πλευρά της Διοίκησης της Εταιρίας ορισµένοι παράγοντες “προηγήθηκαν” και πριν η σχετική διάταξη µπει σε εφαρµογή, έσπευσαν να εφαρµόσουν την περικοπή του επιδόµατος αδείας.
Η µη καταβολή του επιδόµατος σε συναδέλφους που έκαναν χρήση του δικαιώµατος της άδειας πριν την εφαρµογή του νόµου είναι παράνοµη και παράτυπη και πρέπει να υπάρξει άµεση διόρθωση. Για το θέµα αυτό θα υπάρξει ειδική ενηµέρωση.

6. ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στο τέλος του χρόνου µε βάση τον προγραµµατισµό των εργασιών προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Γραµµής. Η επόµενη µέρα θα βρει το δίκτυο των ΗΣΑΠ να µπαίνει σε ολική λειτουργία δηµιουργώντας αυξηµένες ανάγκες για την συντήρηση των οχηµάτων του Ηλεκτροµηχανολογικού εξοπλισµού και των εγκαταστάσεων. Οι νέες ανάγκες απαιτούν συντονισµό των προσπαθειών για νέα – σύγχρονη επισκευαστική βάση.Το αίτηµα για την ένταξη κατασκευής του νέου εργοστασίου των ΗΣΑΠ στο ΕΣΠΑ, πρέπει να επανέλθει και να τεθεί µε νέα ένταση στις αρµόδιες υπηρεσίες. Εξάλλου πρόκειται για ένα από τα ωριµότερα έργα στο χώρο των Συγκοινωνιών.

7. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Η ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού νόµου αλλάζει σχεδόν όλα τα δεδοµένα για την µεγάλη πλειοψηφία των εργαζοµένων. Η πολυπλοκότητα του νέου νόµου σε συνδυασµό µε τους προηγούµενους ασφαλιστικούς νόµους και οι µεγάλες αλλαγές που επέρχονται καθιστούν επιτα-
κτική την ανάγκη της πιο υπεύθυνης ενηµέρωσης των εργαζοµένων. Για τις ανάγκες αυτής της
ενηµέρωσης, η ΕΝΩΣΗ µας οργανώνει Ενηµερωτική Συγκέντρωση για όλες τις αλλαγές στο
Ασφαλιστικό, στις 18 Οκτωβρίου, µε τον Επιστηµονικό Συνεργάτη της ΓΣΕΕ Γ. ΡΩΜΑΝΙΑ.

8. ΑΝΩΤΕΡΟ ΠΟΣΟ (PLAFOND) ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Τα δύο τελευταία χρόνια µε έγγραφο του αρµόδιου Υπουργείου, οι συντάξεις σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα µε τα χρόνια Ασφάλισης του εργαζόµενου, δεν µπορούσαν να είναι ανώτερες του προβλεπόµενου ποσού (ρIafond) που όριζε ο Ν. 2084/92.
Μετά από ενστάσεις συναδέλφων και παρέµβαση του Σωµατείου µας στις αρµόδιες επιτροπές του (ΤΣΠ/ΗΣΑΠ – ΤΣΕΑΠΓΣΟ) ΙΚΑ, όσοι εργαζόµενοι έχουν χρόνο ασφάλισης, µεγαλύτερο των 35 χρόνων, µπορούν να υπερβαίνουν το ισχύον PIafond για κάθε έτος ασφάλισης πέραν των 35. Auτό θα ισχύσει αναδροµικά για τους συναδέλφους που υπέβαλαν ενστάσεις αλλά και για όσους θα συνταξιοδοτηθούν εφεξής.
Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόµενοι µπορεί να λάβουν από το Σωµατείο µας.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

• Παίρνουµε ΟΛΟΙ µέρος στην ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 12 – 4 µ.µ., την ΤΕΤΑΡΤΗ
29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2010. Την ίδια µέρα ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στην
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στην Πλατεία Κλαυθµώνος στις 6 µ.µ.

• ΕΧΟΥΜΕ µάθει να ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ. ΕΧΟΥΜΕ επίγνωση ότι αυτός ο
ΑΓΩΝΑΣ δεν είναι ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ αλλά ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ.

• ΕΙΜΑΣΤΕ αισιόδοξοι ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ για ΑKOΜΗ µια ΦΟΡΑ να ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και τις ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ των εργαζοµένων.

Με συναδελφικούς – αγωνιστικούς χαιρετισµούς

H ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Μοιραστείτε το!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Η Εφημερίδα μαςΠρόσφατα


Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Πρωτοσέλιδα


Σχόλια

  1. Προφανώς έχετε παρανοήσει κάτι. Αναστείλαμε την κινητοποίηση μας και πενθούμε. Πενθούμε τους νεκρούς συνάδελφους, πενθούμε τους συμπολίτες μας που έφυγαν…

  2. Με βαθιά θλίψη στις καρδιές μας για το τραγικό σημερινό δυστύχημα, το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου, ως…


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com