Αρχική » Αλληλογραφία » Αλληλογραφία 2014 » Εξώδικο για τα προγράμματα εργασίας των εργαζομένων

Ανακοινώσεις


Δελτία τύπου


Αλληλογραφία


Επικαιρότητα

Εξώδικο για τα προγράμματα εργασίας των εργαζομένων

ΕΝΩΠΙΟΝ

ΠΑΝΤΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

-Του πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού Σωματείου με την επωνυμία «Σωματείο Ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων κίνησης στη ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» (Σ.Η.Ε.Κ.), που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αθηνάς, αριθ. 67, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.

-Του πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού Σωματείου με την επωνυμία «Ένωση εργαζομένων ΗΣΑΠ», που εδρεύει στον Πειραιά, οδός Πλ. Λουδοβίκου 1, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.

 

ΠΡΟΣ

Την εταιρεία με την επωνυμία «ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.» (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.), που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αθηνάς αριθ. 67 και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

  1. Στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε, Παπάγου.

 

  1. Στο αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Δυτικού Τομέα Αθηνών, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Σουρμελή αρ. 2, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.

……………………………………………

Είναι γνωστό πως σε σχέση με τα άτομα που εργάζονται σταθερές ώρες, τα άτομα που εργάζονται σε βάρδιες βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση ενός εύρους καταστάσεων που αφορούν την υγεία

Ιδιαίτερα η δραστηριότητα την νύχτα συμπαρασύρει ένα σύνολο ομοιοστατικών μηχανισμών και δραστηριοτήτων στην φυσιολογία της λειτουργίας του ανθρωπίνου οργανισμού με αποτέλεσμα την διαταραχή του αποκαλούμενου Κιρκάδιου ρυθμού. Όταν διαταράσσεται αυτός ο ρυθμός, διαταράσσεται το σύνολο των ομοιοστατικών μηχανισμών του ανθρώπινου οργανισμού με συνέπεια να μειώνονται οι άμυνες του.

Επίσης, οι εναλλασσόμενες βάρδιες κρίνονται γενικώς ως επικινδυνότερες για τον οργανισμό διότι το σοκ που υφίσταται το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι είναι ιδιαίτερα μεγάλο και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις συνεχείς αλλαγές.

Δυστυχώς, συστάσεις για τους εργαζόμενους σε βάρδιες είναι δύσκολο να δημιουργηθούν, αλλά μπορούν να αναγνωριστούν κάποιες γενικές αρχές ως οδηγίες για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, ώστε να προαχθεί ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής, πέρα από τις γενικές οδηγίες που υπάρχουν για τον τρόπο ζωής και τη διαχείριση της κούρασης.

Σύμφωνα με σαφή οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης(http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/200388.1147767138075.pdf), στα άρθρα 6, 10, 12, 13, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα αναγκαία μέτρα που θεσπίζονται σε συνάρτηση με τις επιταγές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, οι προϋποθέσεις για τη νυχτερινή εργασία, καθώς και ο ρυθμός εργασίας.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλα τα παραπάνω και προκειμένου η εταιρεία να μεριμνήσει άμεσα για την ομαλοποίηση του κυλιόμενου ωραρίου εργασίας που εφαρμόζει στους εργαζόμενους που στελεχώνουν θέσεις εργασίας σε 24ωρη βάση, καθώς και όλες τις άλλες ειδικότητες που λειτουργούν υπό καθεστώς βαρδιών στο δίκτυο λειτουργίας της, παραθέτουμε αρχικά τις παρακάτω προτάσεις μας που αφορούν ομάδες εργασίας σε καθεστώς 24 κάλυψης, καθώς και τις ομάδες που λειτουργούν σε καθεστώς βαρδιών, γεγονός το οποίο συν τοις άλλοις συντελεί στην ενιοποίηση των προγραμμάτων εργασίας σε μια ενοποιημένη επιχείρηση:

  1. Τροποποίηση του τρέχοντος προγράμματος εργασίας που εφαρμόζεται με εναλλασσόμενη 7ήμερη, 6ήμερη ή 5ήμερη βάρδια και 4ήμερα, 3ήμερα ή 2ήμερα ρεπό αντίστοιχα και μετατροπή αυτού σε εναλλασσόμενη 5ήμερη – 4ήμερη εργασία με 2ήμερα και τριήμερα ρεπό.
  2. Μείωση των συνεχόμενων νυχτερινών βαρδιών και διαμερισμό αυτών έτσι ώστε να εκτελούνται μόνο 2 συνεχόμενες νυχτερινές βάρδιες ανά εβδομάδα εργασίας, είτε στο πενθήμερο είτε στο 4ήμερο μεταξύ των ρεπό.
  3. Σχεδιασμό προγραμμάτων που θα συνάδουν με την εταιρική κουλτούρα ενιαίας επιχείρησης, με γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης και της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις και κατ’ επέκταση για μία ουσιαστική συζήτηση που θα έχει ως αποτέλεσμα την εφαρμογή των ως άνω προτάσεων.

Επιφυλασσόμενοι των νομίμων δικαιωμάτων μας, αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σε όποιον απευθύνεται, προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.

Οι Διοικήσεις

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2014

Μοιραστείτε το!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Η Εφημερίδα μαςΠρόσφατα


Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Πρωτοσέλιδα


Σχόλια

  1. Προφανώς έχετε παρανοήσει κάτι. Αναστείλαμε την κινητοποίηση μας και πενθούμε. Πενθούμε τους νεκρούς συνάδελφους, πενθούμε τους συμπολίτες μας που έφυγαν…

  2. Με βαθιά θλίψη στις καρδιές μας για το τραγικό σημερινό δυστύχημα, το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου, ως…


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com