Αρχική » Ανακοινώσεις » Ανακοινώσεις 2023 » Νέος Εργασιακός Νόμος

Ανακοινώσεις


Δελτία τύπου


Αλληλογραφία


Επικαιρότητα

Νέος Εργασιακός Νόμος

Τρίτη,  5/9/2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι,

Την περίοδο του δύσκολου καλοκαιριού, με συνανθρώπους μας που είδαν να καταστρέφεται το βιός τους στις μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες κατέκαψαν  μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου της χώρας, επέλεξε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ολοκληρωτική της επίθεση  σε βάρος των εργαζόμενων, με την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την επιστροφή σε έναν εργασιακό μεσαίωνα.

Έτσι για να εφαρμόσει την προεκλογική της δέσμευση «….Το στοίχημά μας για την επόμενη τετραετία είναι καλύτερες δουλειές και καλύτεροι μισθοί.. »  μας ενημέρωσε,  μέσα από τα φιλόξενα ΜΜΕ, ότι με την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας 2019/1152 «ο εργαζόμενος θα μπορεί να δουλεύει 16 ώρες εάν το επιθυμεί»….

Έτσι μάθαμε  κάτι που αγνοούσαμε τόσα χρόνια ότι η διάρκεια της  ημέρας έχει 27 ώρες  και έτσι  μπορούμε να εργαζόμαστε δυο οκτάωρα και να αναπαυόμαστε 11 ώρες ( 8+8 +11 =27).  Και αφού τελικά το 24ωρο δεν ξεχειλώνει με τίποτα, μας κάνουν τελικά την χάρη να εργαζόμαστε 13 ώρες την ημέρα, για να έχουμε καλύτερους μισθούς !!..    

Μετά τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, έρχεται ο Νόμος Γεωργιάδη  που με πρόσχημα την κύρωση της Ευρωπαϊκής κοινοτικής οδηγίας, η οποία δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο προωθούνται νέες αντεργατικές ρυθμίσεις, στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων για να ισοπεδωθεί ότι έχει απομείνει

Έτσι :

  • Καταστρατηγείται με έμμεσο τρόπο το 8ωρο και τινάζονται στον αέρα τα χρονικά όρια εργασίας, μέσω της εισαγωγής της δυνατότητας συνεχούς  απασχόλησης σε δεύτερο εργοδότη, που μπορεί να οδηγήσει σε 13ώρη εργασία μέσα στο 24ωρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, όταν εδώ και χρόνια οι ελεγκτικοί θεσμοί βρίσκονται σκόπιμα σε «αδρανή» λειτουργία.
  • Προωθούνται, τυποποιούνται και θεσμοθετούνται νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης (απασχόληση ανάλογα με την επιθυμία και τις ανάγκες του εργοδότη, αρκεί να προβλέπεται τουλάχιστον μια ώρα εργασίας την εβδομάδα(!)  και συμβάσεις κατά παραγγελία) που προσαρμόζουν πλήρως τον εργαζόμενο στις ανάγκες της επιχείρησης. Οι αμοιβές για όλα αυτά βέβαια είναι ψίχουλα.
  • Ακυρώνεται στην πράξη για μεγάλες επιχειρήσεις, η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών (κατάθεση εγγράφου Ε8) και οι τροποποιήσεις ωραρίων.
  • Ποινικοποιείται η απεργία και η συνδικαλιστική δράση, και ουσιαστικά ακυρώνεται η κάθε απεργιακή κινητοποίηση με την εισαγωγή βαρύτατου προστίμου και ποινής φυλάκισης, σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες, να εισέλθουν στο χώρο δουλειάς.
  • Προωθείται το 6ήμερο, το οποίο επεκτείνεται σε όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων (ισχύει ήδη στον επισιτισμό – τουρισμό), γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει την καθημερινότητα των εργαζομένων, τον θεσμό της οικογένειας και την ψυχική υγεία των εργαζομένων.
  • Προαναγγέλλουν  ως κάτι καινούργιο !!  τη θεσμοθέτηση της δοκιμαστικής περιόδου, διάρκειας 6 μηνών, μετά τη λύση της οποίας ο εργαζόμενος δεν δικαιούται αποζημίωση.  Όμως η δοκιμαστική περίοδος είναι θεσπισμένη !!. Έχει διάρκεια 12 μηνών και η λύση της δεν συνοδεύεται από αποζημίωση. Άλλωστε, η απασχόληση με σύμβαση αορίστου χρόνου θεωρείται απασχόληση δοκιμαστικής περιόδου για τους πρώτους δώδεκα 12 μήνες και μπορεί να καταγγελθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης, εκτός εάν υπάρχει διαφορετική συμφωνία των μερών.
  • Η διευθέτηση του ωραρίου που καθιερώθηκε πλήρως με τον «νόμο Χατζηδάκη (4808/21) θα γίνεται πλέον με ατομική σύμβαση εργαζόμενου – εργοδότη, χωρίς να απαιτείται προηγούμενο «αίτημα» του εργαζόμενου. Τα απλήρωτα «10ωρα» θα συμφωνούνται λέει μεταξύ των μερών, σαν αυτά να είναι ισότιμα!  Άλλωστε είναι γνωστόν τοις πάσι, ότι  ο εργαζόμενος  έχει την ίδια διαπραγματευτική δύναμη με τον εργοδότη του.

Είναι προφανές ότι η επιλογή της κυβέρνησης είναι να λειτουργεί ως υπάλληλος εξυπηρετήσεων  των εργοδοτών και να  μετατρέψει την χώρα σε «γαλέρα» όπως άλλωστε ορίζει η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει πιστά.

Και όλα αυτά στην Ελλάδα την ώρα μάλιστα  που η υπόλοιπη Ευρώπη συζητά μείωση του χρόνου εργασίας (35ωρο), χωρίς μείωση αποδοχών, προστασία στην εργασία για περισσότερο κρατικό παρεμβατισμό ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης.

Δυστυχώς το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμα δυσκολότερο, καθώς η καταιγίδα ανατιμήσεων και η αισχροκέρδεια συνεχίζεται, φέροντας νέο τσουνάμι ακρίβειας, με τους μισθούς να συμπιέζονται  και τα εργασιακά δικαιώματα να δέχονται  την ολοκληρωτική ισοπέδωση.

Τα αντανακλαστικά  των Συνδικάτων (για άλλη μια φορά  πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), είναι ανύπαρκτα.  Όμως οφείλουν να αφυπνιστούν και να αγωνιστούν ώστε να ανατραπούν οι  αντιλαϊκές πολιτικές και να υπερασπιστούν αυτά που αποκτήθηκαν με αγώνες και θυσίες ολόκληρο τον προηγούμενο αιώνα.

Καλούμε τα Εργατικά κέντρα και την  ΓΣΕΕ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να  σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί, ώστε να μην περάσουν  τα αντεργατικά εκτρώματα!!!

Για την Διοίκηση

Ο Γεν. ΓραμματέαςΟ Πρόεδρος
Γ. ΚολαΐτηςΠ. Κοντογιάννης
Μοιραστείτε το!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Η Εφημερίδα μαςΠρόσφατα


Φεβρουάριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Πρωτοσέλιδα


Σχόλια

  1. Προφανώς έχετε παρανοήσει κάτι. Αναστείλαμε την κινητοποίηση μας και πενθούμε. Πενθούμε τους νεκρούς συνάδελφους, πενθούμε τους συμπολίτες μας που έφυγαν…

  2. Με βαθιά θλίψη στις καρδιές μας για το τραγικό σημερινό δυστύχημα, το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου, ως…


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com