Ανακοινώσεις


Δελτία τύπου


Αλληλογραφία


Επικαιρότητα

Δημήτρης Γιαχνής

Στις 12 Οκτώβρη 1999 έφυγε από τη ζωή, ακολουθώντας τη μοίρα όλων των ανθρώπων, ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΧΝΗΣ, πρώην Συνδικαλιστής και Γενικός Γραμματέας του Σωματείου των εργαζομένων στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, πρώην Δήμαρχος Χαϊδαρίου και πρώην Βουλευτής.

Ολα αυτά τα πρώην δείχνουν ότι ο Δημήτρης Γιαχνής δεν πέρασε κρυφά από τη ζωή, αλλά στη διάρκειά της, που κράτησε κάπου 85 χρόνια, έγραψε αξιόλογες σελίδες ιστορίας στο Συνδικαλιστικό Κίνημα, στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως Δήμαρχος και στην πολιτική ιστορία της Χώρας μας ως Βουλευτής.

Κυνηγημένο προσφυγόπουλο της Μικρασιατικής καταστροφής αφού περιπλανήθηκε οικογενειακά σε διάφορα μέρη της Χώρας μας, τελικά ρίζωσε στο Χαϊδάρι Αττικής, στις κακοτράχαλες και ακαλλιέργητες τότε εκτάσεις του, όπου η τότε Κυβέρνηση παραχώρησε αγροτικούς κλήρους σε οικογένειες προερχόμενες από τη Φώκαια, της Μικράς Ασίας από όπου και η δική του οικογένεια.

 

 

 

 

O Δημήτρης Γιαχνής το 1996

Ριζωμένος στα χωράφια του Χαϊδαρίου αγωνίστηκε μαζί με τα άλλα μέλη της οικογενείας του να σπάσει το φράγμα της δυστυχίας που τους δημιούργησε η προσφυγιά και παράλληλα να αποκτήσει τα απαραίτητα για τη ζωή μορφωτικά εφόδια. Εκεί στο Χαϊδάρι ρίζωσε ως το τέλος της ζωής του. Εκεί δημιούργησε και την οικογένειά του, με γυναίκα του την αξέχαστη Μαρίκα, που του πέθανε πρόωρα και τα δύο παιδιά του.

Στον πόλεμο του 1940-1941 πολέμησε ως Έφεδρος Αξιωματικός και μετά την υποδούλωση της πατρίδας μας από τους Γερμανο-ιταλούς και τους Βούλγαρους, συνέχισε να πολεμά αλλά τώρα από άλλο μετερίζι, το μετερίζι του Εργατικού ΕΑΜ των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων στους οποίους μία γνωριμία του πατέρα του με τον τότε προσωπάρχη Αβραμέα, βοήθησε να διοριστεί ως υπάλληλος. Την εποχή εκείνη εγώ ήμουν ο Πρόεδρος των εργαζομένων συνδεθήκαμε φιλικά και αγωνιστικά και η φιλία μας κράτησε μιά ολόκληρη ζωή.

Στους αγώνες εκείνους τους εθνικο-απελευθερωτικούς και της επιβίωσης ο Δημήτρης Γιαχνής διακρίθηκε για τη θαρραλέα και πεισματική αγωνιστικότητά του και φυσικά γεύτηκε και αυτός από τον μεταπελευθερωτικό κρατικό μηχανισμό των δοσίλογων, τους κατατρεγμούς και τις διώξεις, όπως και οι τόσες άλλες χιλιάδες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Οι Συνάδελφοί του εκτιμώντας την εντιμότητά του και την αγωνιστικότητά του τον ανέδειξαν σε ηγετικό στέλεχος του Σωματείου τους και της Ομοσπονδίας Ηλεκτρισμού, όπου και διακρίθηκε αγωνιστικά και είναι γνωστοί οι απεργιακοί αγώνες που ηγήθηκε, στο πλευρό του Προέδρου Πέτρου Ψαρόγιαννη, για τα προβλήματα των συναδέλφων του, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα του Συνδικαλιστικού κινήματος.

Παράλληλα και ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (Δ.Σ.Κ.) αγωνίστηκε για τον εκδημοκρατισμό των Συνδικάτων που μεταπελευθερωτικά είχαν καταντήσει παραμάγαζα του κρατικού μηχανισμού και της εργοδοσίας και γιαυτό οι εργαζόμενοι εκτιμώντας την αγωνιστικότητά του ως Συνδικαλιστού και την εντιμότητά του ως ατόμου τον ανέδειξαν στις εκλογές του 1958 Βουλευτή στο Εθνικό Κοινοβούλιο με το κόμμα της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (Ε.Δ.Α.) από όπου και συνέχισε τους αγώνες του για τα προβλήματα εργαζομένων και συνταξιούχων και γενικότερα του Ελληνικού λαού.

Μετά τις Βουλευτικές Εκλογές του 1961 στις οποίες πήρε μέρος ως υποψήφιος μετείχε στον ανένδοτο αγώνα για την ανατροπή του εξοργιστικού εκείνου εκλογικού πραξικοπήματος και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας την οποία κατά το 1967 κατέλυσε η Δικτατορία των Συνταγματαρχών για να υποστεί και νέες διώξεις ως συνεπής δημοκράτης και αγωνιστής.

Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 εκλέγεται Δήμαρχος Χαϊδαρίου. Ως Δήμαρχος για δύο τετραετίες , άφησε σπουδαίο έργο υποδομής και πολιτιστικό που εκτιμάται σήμερα από το σύνολο των κατοίκων του Χαιδαρίου που τον θεωρούν πρωτοπόρο αναμορφωτή της πόλης τους και δίκαια το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε μετά το θάνατό του ψήφισμα Ευγνωμοσύνης και αποφάσισε , το πολιτιστικό κέντρο της πόλης να φέρει το όνομα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΧΝΗΣ. Τόσο άξιος της ζωής και της πόλης του υπήρξε ο Δημήτρης Γιαχνής.

Το κυνηγημένο προσφυγόπουλο, με την εργατικότητά του, την εντιμότητα και την αγωνιστικότητά του καταξιώθηκε στη ζωή χωρίς να παραλείψει και τις άλλες κοινωνικές υποχρεώσεις του της δημιουργίας και στήριξης οικογένειας. Ετσι και μετά τον πρόωρο θάνατο της αγαπημένης του γυναίκας αυτός εξακολούθησε μέχρι την τελευταία του πνοή να βοηθάει και να στηρίζει παιδιά και εγγόνια και να επιμελείται της μόρφωσής τους και της κοινωνικής τους προόδου.

Γράφω αυτές τις γραμμές στη μνήμη του αξέχαστου Δημήτρη Γιαχνή, για να μένουν παράδειγμα, ιδιαίτερα σε όσους από τους νέους τις διαβάσουν, το τι μπορεί να πετύχει ένας άνθρωπος, όταν έχει θέληση και τον διακρίνει εντιμότητα, εργατικότητα και αγωνιστικότητα από όσο χαμηλά και όσο αβοήθητος και αν ξεκινάει όπως το προσφυγόπουλο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΧΝΗΣ.

(ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – Εφημ. «Ηλεκτρικός»)

Μοιραστείτε το!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Η Εφημερίδα μαςΠρόσφατα


Ιανουάριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Πρωτοσέλιδα


Σχόλια


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com