Αρχική » Ανακοινώσεις » Ανακοινώσεις 2018 » ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Ανακοινώσεις


Δελτία τύπου


Αλληλογραφία


Επικαιρότητα

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  stasy color
Πλατεία Λουδοβίκου 1 Μέγαρο ΗΣΑΠ, 185.31 Πειραιάς
Τηλέφωνα: 210.41.79.965 – 210.41.79.482   Fax: 210.41.26.322
Web:http://www.stasy-union.gr  E-mail:info@stasy-union.gr, isapunion@stasy.gr

8/3/2018

  ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Ημέρα μνήμης και εφαλτήριο αγώνων

 

Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 του Μάρτη έχει τις ρίζες της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες των γυναικών, στα κινήματα για τη γυναικεία απελευθέρωση και χειραφέτηση.

Είναι μέρα μνήμης, αλλά κυρίως, εφαλτήριο αγώνα και κινητοποίησης, για τις νέες μάχες που έχει ανάγκη η εποχή μας, για την κατάργηση κάθε καταπίεσης και εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η 8 του Μάρτη δεν είναι μια συνηθισμένη «παγκόσμια ημέρα». Μεταφέρει την κληρονομιά της πρώτης καταγεγραμμένης στην ιστορία απεργίας εργατριών στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού στη Νέα Υόρκη, το 1857 και όλων των ριζοσπαστικών γυναικείων κινημάτων του 19ου και του 20ου αιώνα.

Η 8 του Μάρτη συμπυκνώνει τους πολυετείς αγώνες της Ελληνίδας για ισότητα στην εργασία, στο δικαίωμα στη μόρφωση και στην κατάκτηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, που της στερούσε πεισματικά η κρατούσα συντηρητική αντίληψη της οπισθοδρόμησης.

Η φετινή 8 του Μάρτη βρίσκει και πάλι τις γυναίκες να συνθλίβονται από τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της διάλυσης κάθε κοινωνικής πλευράς του κράτους, κατ’ απαίτηση ισχυρότατων ντόπιων και ξένων κεφαλαιούχων.

Οι εργαζόμενες βιώνουν την ανασφάλεια, το φόβο της απόλυσης, την εργοδοτική τρομοκρατία. Οι στοιχειώδεις παροχές για την μητρότητα αντιμετωπίζονται από τους κεφαλαιοκράτες ως κόστος. Και μόλις πριν από λίγες ημέρες ήρθε μια απόφαση ντροπής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη νομιμοποίηση της απόλυσης εγκύου!

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι μία: Συσπείρωση γύρω από το Σωματείο μας και αγώνας μαζικός, ενωτικός, με προσανατολισμό και σαφείς στόχους.

Αυτός ο δρόμος είναι ο μοναδικός, που μπορεί να φέρει τη νίκη. Ο αγώνας γυναικών και ανδρών, ανδρών και γυναικών ήταν και πρέπει να είναι κοινός. Ακόμα, και στα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε η ελληνική κοινωνία πελαγοδρομούσε μέσα σε ένα βάλτο συντήρησης, υπήρξαν πολλοί προοδευτικοί λόγιοι, που στήριξαν τα γυναικεία αιτήματα.

 Ένας, απ’ αυτούς, ο δημοσιογράφος Βλάσης Γαβριηλίδης σε ένα εξαιρετικό πόνημά του για το γυναικείο ζήτημα κατέληγε ως εξής:

«Το σύνθημα πρέπει να είναι: Άλλη ανατροφή, άλλαι γυναίκες. Αλλαι γυναίκες, άλλος κόσμος».

Το μήνυμα είναι σαφές: Από τις γυναίκες μπορεί να γεννηθεί ένας άλλος κόσμος!

Γι’ αυτό, όλοι μαζί, άνδρες και γυναίκες, γυναίκες και άνδρες, να μπούμε μπροστά, να δώσουμε ενωτικούς αγώνες, ν’ αλλάξουμε εμείς, να κερδίσουμε το αύριο!

 

Να αγωνιστούμε:

Την βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων,

Την εξάλειψη της κοινωνικής περιθωριοποίησης

Την προστασία της μητρότητας

Την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Την κατάργηση όλων των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας.

Η 8 του Μάρτη μας εμπνέει όλους!

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για τη Διοίκηση

Ο Πρόεδρος                                               Ο Γεν. Γραμματέας

Ε. Ρενιέρης                                                    Π. Κοντογιάννης

Μοιραστείτε το!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Η Εφημερίδα μαςΠρόσφατα


Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Πρωτοσέλιδα


Σχόλια

  1. Προφανώς έχετε παρανοήσει κάτι. Αναστείλαμε την κινητοποίηση μας και πενθούμε. Πενθούμε τους νεκρούς συνάδελφους, πενθούμε τους συμπολίτες μας που έφυγαν…

  2. Με βαθιά θλίψη στις καρδιές μας για το τραγικό σημερινό δυστύχημα, το μεγαλύτερο ίσως στην ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου, ως…


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com